Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

17 juli 2007
NAJK woont IFAP-jongerencongres in Argentinië bij

Van 26-28 juli vindt het tweede IFAP (International Federation of Agricultural Producers) jongerencongres plaats in de Argentijnse stad Palermo. Jonge boeren van over de hele wereld wonen dit congres met als thema todays actions for tomorrows harvest bij. NAJK-leden Hans Akkermans (Zeeland) en Roel Litjens (Limburg) brengen daar de NAJK-standpunten naar voren.

115 landbouworganisaties zijn bij IFAP aangesloten. IFAP behartigt daarmee de belangen van meer dan 600 miljoen boerengezinnen uit 80 landen. Het is een wereldwijd netwerk waarin boeren uit zowel geïndustrialiseerde als uit ontwikkelingslanden samenkomen en hun gezamenlijke belangen definiëren. Tijdens dit congres krijgen de jonge boeren de kans hun gezamenlijke stem te laten horen. Gastorganisatie is de Argentijnse boerenorganisatie Sociedad Rural Argentina. De centrale themas die besproken worden zijn: kracht en efficientie van organisaties en verenigingen van jonge boeren; opvolgingsproblematiek; klimaatverandering en risicomanagement en een update over de WTO-onderhandelingen. Klik hier voor het volledige programma.

De deelname van het NAJK aan dit congres is mogelijk gemaakt door Agriterra. Voorafgaand aan het congres analyseren en bediscussiëren Hans en Roel met jongeren van Agriterra's partnerorganisaties Kenfap (Kenia), CNFR (Uruguay), Fekritama (Madagascar), UNAG (Nicaragua), CNA (Peru) en FAA (Argentinië) in Argentinië vast de centrale themas die bij het congres ter sprake komen. Met een aantal van deze organisaties heeft het NAJK al jaren een samenwerkingsverband. Zij verwerken hun gezamenlijke standpunten in een document dat op het congres gepresenteerd wordt. Ook ontwikkelen ze een strategie om de standpunten onder de achterban (waaronder de NAJK-leden) te verspreiden.

Hans en Roel zijn van 19 28 juli in Argentinië.

Download: Programma voorbereidende bijeenkomst.doc (19 Kb)