KNWV

Nieuwsbericht Watersportverbond

26-7-2007

Iepen Frysk Kampioenskip Klompkesilen 2007

In juni vond het Iepen Frysk Kampioenschap Klompkesilen (IFKK) plaats op It Wiid bij Earnewâld. Wedstrijdzeilen begint in Fryslân al op zeer jeugdige leeftijd. Vaak is het heit (pappa) of pake (opa) die een modelbootje maakt voor zijn kind of kleinkind, waarmee de eerste kennismaking met wind, water en zeilen plaatsvindt. In Fryslân is dit op diverse plaatsen uitgegroeid tot het houden van onderlinge
wedstrijdjes.

De bootjes worden doorgaans vanuit een praam tegelijk in het water los gelaten, om halve wind ongeveer vijftig meter verderop tegen een gespannen draad te botsen, de finish. Wie er het eerst is heeft gewonnen. Leden van de organisatie draaien de bootjes dan om, zodat ze

In 1999 is er een officiële eenheidsklasse in het leven geroepen. Een zelfbouwpakket met een speciale symmetrische klomp van klompmaker Scherjon vormt de romp, met natuurlijk een mast met fok en zeil en een kiel. Alles volgens tekening en voorschriften. Het ontwerp is van de bekende jacht architect Martin Bekebrede. Een Fryske klomp is zo een prachtig cadeau voor Sinterklaas of een verjaardag.

Inmiddels worden er op vele scholen in heel Fryslân voorrondes gehouden, waarbij de winnaars naar de IFKK mogen. De toenmalige Noord Nederlandse Watersport Bond ondersteunde deze ontwikkeling en stelde de officiële wimpel voor de kampioen ter beschikking. Na de fusie met het Watersportverbond is dit initiatief natuurlijk voortgezet.

Kampioen in de Fryske Klomp Klasse werd Warner Mink van de school de Twamester uit Wergea, kleinzoon van de bekende skûtsjeskipper Joop Mink. In de vrije klasse werd dat Sibrich Andringa van de school De Twa Fisken uit Grou, die met de klomp van pake mocht deelnemen. Die klomp werd al gebouwd in 1935!