Gemeente Rhenen


Geschiedenis MFG Elst

Al sinds 1996 wordt er in de gemeente Rhenen gesproken over de toekomst van een multifunctioneel gebouw (MFG) in Elst (gemeente Rhenen).

Op 27 februari 2001 heeft het toenmalige college ingestemd met de startnotitie MFG Elst. Op basis van dit besluit is DHV uit Amersfoort gestart met het onderzoeken van twee modellen; één model aan de Nassaustraat/Oranjestraat en één model op het huidige terrein van het dorpshuis aan de Rijksstraat-weg. Op 19 maart 2002 heeft het (vorige) college besloten om over te gaan tot verdere uitwerking van een MFG Elst op het terrein van het huidige dorpshuis.

Breder en interactief onderzoek
Na het aantreden van het nieuwe college is in maart 2002 besloten om eerst een breder locatie-onderzoek uit te voeren en de bevolking van Elst nader te betrekken bij de planvorming. Tevens moest er opnieuw een onderzoek komen naar mogelijke locaties voor het MFG Elst.

In oktober 2003 is een enquête onder de inwoners van Elst geweest om ook de ideeën van de inwoners te peilen. De in de enquête genoemde locaties waren overigens op dat moment niet zo uitgebreid onderzocht dat aangenomen kon worden dat ze zonder meer geschikt zijn voor het Dorpshuis Elst.
Na de uitslag met de voorkeur van de inwoners van Elst heeft er een stedenbouwkundige haalbaarheidsstudie plaatsgevonden.

Naar één locatie
Het stedenbouwkundig bureau heeft in deze studie zeven locaties onderzocht. Uit die studie bleven vijf locaties over. Doordat in de loop van 2004 enkele terreinen niet meer voor het MFG Elst beschikbaar bleken waren er nog twee mogelijke locaties over. Nieuwbouw op de bestaande locatie was geen optie meer.

Op 28 oktober 2004 heeft in Elst een informatieavond over de voortgang van het project MFG Elst plaatsgevonden. Toen werd ook bekendgemaakt dat het MFG er wat betreft het college van burgemeester en wethouders én de gemeenteraad kan komen.

December 2004 is de bevolking van Elst gevraagd welke van de twee locaties zij als meest geschikt zien voor het MFG Elst. Het ging om de locatie het Bosje en de locatie basisschool Het Visnet, terrein Oranjestraat/Irenestraat . Bijna 80 procent van de reacties was voor ontwikkeling van het MFG Elst op de locatie het Bosje. Januari 2005 heeft het college dan ook besloten deze locatie te gaan ontwikkelen.