Senternovem


25-07-2007 | Hoogleraar Bert Weckhuysen: 'Economie zal op zijn vroegst pas in 2025 op biobrandstoffen draaien'

In het gunstigste scenario is er in 2025 een economie die draait op biobrandstof. Dat stelt Bert Weckhuysen, hoogleraar anorganische chemie en katalyse aan de Universiteit Utrecht. De hoogleraar is betrokken bij het onderzoeksprogramma CatchBio, waarin wordt gewerkt aan mondiaal kennisnetwerk worden voor de omzetting van biomassa, afkomstig uit niet-eetbare grondstoffen zoals stengels, hout en stro.

CatchBio is een afkorting van Catalysis for Sustainable Chemicals from Biomass. In het project, dat een looptijd van 8 jaar heeft, nemen 23 partijen deel, waaronder grote chemiebedrijven zoals Shell, Sabic, DSM, Dow en BASF. Daarnaast zijn er 8 universiteiten bij betrokken en enkele kleinere bedrijven en kennisinstellingen. Er is een budget van 29 miljoen euro beschikbaar, waarvan 16 miljoen uit overheidssubsidie komt.

Zoeken naar geschikte katalysatoren
Het onderzoek concentreert zich de tweede generatie biobrandstoffen, geproduceerd uit biomassa van afvalstoffen. Aan deze producten is geen gebrek. De landbouw levert jaarlijks miljarden tonnen plantaardig materiaal als afval dat als biomassa gebruikt kan worden. Om deze om te zetten in biobrandstoffen is een fundamenteel andere aanpak nodig ten opzichte van de huidige productie van bio-ethanol en biodiesel. Het proces vereist katalysatoren, die de complexe reacties moeten versnellen en na afloop onaangetast herwinbaar moeten zijn. De katalysatoren zijn met name van belang om de zuurstof uit de biomassa te halen.

Grootschalig of verwerking op het boerenbedrijf Binnen het CatchBio-project wordt ook onderzocht hoe de toekomstige productie van biobrandstoffen in de praktijk ingevuld moet worden. Dat kan grootschalige raffinage zijn, maar het kan ook een optie zijn om boeren hun afvalstoffen zelf te laten verwerken tot biobrandstof. Dat scheelt behoorlijk in transportkosten schelen, want biomassa bevat veel water, dat dan niet vervoerd hoeft te worden. De keuze voor kleinschalige productie heeft echter stevige implicaties en stelt andere eisen aan de voor omzetting gebruikte reactoren. Het CatchBio-project wil ook over deze operationele kwesties helderheid verschaffen.

Industriële producten
Biomassa is wellicht ook te gebruiken als grondstof voor de industriële en farmaceutische industrie. Daar is nog betrekkelijk weinig onderzoek naar gedaan, stelt Weckhuysen. Als blijkt dat dit kan, dan zullen ook hiervoor katalysatoren ontwikkeld moeten worden. Dat zou de bodem leggen voor een geheel nieuwe serie industriële producten op basis van biomassa.

Bron

AgriHolland