AutoRai

Doorontwikkelde Suzuki SX4 WRC presteert uitstekend tijdens asfalttests

(7/26/2007)
Suzuki heeft vorige maand in Zuid Europa asfalttests uitgevoerd met het nieuwe rallywapen, de SX4 WRC. Met de eerste test in Europa werd al eerder, in april, gestart, maar nu is het serieuze en uitgebreide testwerk op asfalt begonnen.

De SX4 WRC testauto was een doorontwikkeling van het ontwerp van het eerste prototype. In feite komen de specificaties van de testauto al nagenoeg overeen met die van de WRC-auto waarmee Suzuki nog dit jaar aan de start zal verschijnen van enkele WRC-rallies.

Gedurende vijf dagen van zware rijtests heeft het team een prima indruk gekregen van het prestatiepotentieel en de betrouwbaarheid van de verder verbeterde rally-auto. De vijf dagen na de tests werden gebruikt om de basis set-up van diverse onderdelen te wijzigen voor het optimaliseren van de prestaties. Het traject voor de laatste testronde had een technische lay-out met veel hoogteverschillen en opeenvolgende scherpe bochten, maar de SX4 WRC legde een constant hoog prestatieniveau aan de dag zonder dat er belangrijke problemen optraden. Zowel in middelsnelle bochten als bij rondjes op hoge snelheid.

Nobuhiro Tajima, President van Suzuki Sport: âOnze rallyauto begint nu zodanig vorm te krijgen dat ik denk hij behoorlijk competitief is. Maar de autoâs van onze toekomstige concurrenten worden ook voortdurend doorontwikkeld en worden ook alsmaar sneller, dus wij moeten er voor zorgen dat wij voor onze auto nog meer snelheid en nog meer prestaties vinden. Daarom hebben wij besloten om ons ontwikkelingsschema te versnellen en zullen we proberen om de specificaties, die oorspronkelijk waren bedoeld voor de 2008-versie, nu al toe te passen voor de 2007-testversie. We moeten echt zo ver gaan om in het WRC een serieuze kans te hebben. Wij hebben in Japan en in Europa de tijd genomen om vergaande verbeteringen door te voeren en veel te testen en dat heeft er in geresulteerd dat onze verbeterde auto uitstekende prestaties heeft geleverd bij de proefritten op asfalt. De Rally van Corsica is al over een paar maanden en we zullen er aan werken het prestatieniveau gestaag te verbeteren zodat de SX4 WRC in topvorm aan de start verschijnt. Wij vertrouwen dan ook dat we wat snel rallywerk kunnen laten zien.â

Voor het gehele Suzuki-team staan de komende dagen in het teken van nog meer tests om de Suzuki SX4 WRC te prepareren voor het hoogste rallyniveau, het WRC.

Suzuki en autosport
Suzuki heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een echt autosportmerk. In het Junior (World) Rally Championship is Suzuki met de Swift, en eerder de Ignis, toonaangevend met zelfs het behalen van de wereldtitel. Momenteel staat de Swift weer op de eerste plaats in het tussenklassement. Ook wordt dit jaar in Nederland voor het eerst de spectaculaire Suzuki Formido Swift Cup verreden, terwijl voor later dit jaar het debuut van Suzuki in de hoogste klasse van de rallysport wereldwijd, het WRC, op het programma staat. Daarnaast is er geen enkele heuvel veilig voor âMonsterâ Tajima, die met de Suzuki Sport XL zeer recent als snelste de fameuze Pikes Peak heuvelklim aflegde.

Theo de Wit, Manager Marketing Communicatie van Suzuki-importeur BV Nimag: âDoor de autosportinzet van Suzuki is de merkbeleving van de Suzuki-rijders behoorlijk toegenomen en in het bijzonder de Swift mag zich verheugen in een groeiend aantal sportief georiënteerde automobilisten. Wij merken ook dat door die betrokkenheid met de autosport Suzuki steeds meer âvreemd-merkrijdersâ aantrekt. De deelname van Suzuki aan het WRC zal die ontwikkeling zeker versterken.â