Voedsel en Waren Autoriteit

Vaak te veel mycotoxinen in levensmiddelen aangetroffen

26 juli 2007 - nieuwsbericht

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) constateert dat in sommige onderzochte partijen van levensmiddelen te veel mycotoxinen voorkomen. Mycotoxinen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. De VWA continueert haar gerichte handhavingsactiviteiten op dit terrein.

Mycotoxinen komen onder andere voor in noten, granen, specerijen, gedroogde vruchten, maïs, koffie en vruchtensap. Het zijn stofwisselingsproducten van schimmels die schadelijk kunnen zijn voor de mens. Van verschillende varianten is bekend dat zij kankerverwekkend zijn. Vandaar dat op Europees niveau strenge limieten zijn vastgesteld.

Ook in 2006 heeft de VWA de meest risicovolle productgroepen onderzocht. Dat gebeurde bij de reguliere importcontrole in de haven van Rotterdam, in distributiecentra, bij grote bedrijven en in de detailhandel. Van partijen met een te hoog gehalte van een bepaald mycotoxine werd voorkomen dat zij in de handel werden gebracht.

De kwaliteit van de oogst kan per jaar verschillend zijn. Het ontstaan van mycotoxinen is namelijk afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheidsgraad. Ook kan de kwaliteit van de producten uit het land van herkomst jaarlijks afwijken.

De VWA vindt dat de handel en de producenten de problematiek nog onvoldoende onder controle hebben. De gerichte handhavingsactiviteiten van de VWA blijven daarom noodzakelijk.

Vragen van de media kunnen worden gesteld aan onze afdeling persvoorlichting: Annemieke Herberigs (070) 448 4068 of annemieke.herberigs@vwa.nl

Voor vragen van consumenten is de Warenklachtenlijn van de Voedsel en Waren Autoriteit 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800 0488