Politie Twente

Persbericht Politie Twente 13 juli 2007

Politie Twente rondt onderzoek grootschalige mensensmokkel af

Borne

De politie Twente heeft het grote onderzoek naar grootschalige mensensmokkel afgerond en het dossier overgedragen aan het Openbaar Ministerie in Almelo. In het kader van dit onderzoek zijn op 27 maart 2007 in Borne vier personen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij grootschalige mensensmokkel vanuit Irak naar diverse landen.

Bij de huiszoekingen op 27 maart 2007 heeft de politie meerdere goederen in beslag genomen. waaronder acht auto's diverse computers en een hoeveelheid vervalste identiteitsbewijzen. Bij dit onderzoek heeft de politie ook drie illegale vreemdelingen aangetroffen die onlangs Nederland waren binnengesmokkeld.

Het rechercheteam van de afdeling Vreemdelingen van de politie Twente heeft dit strafrechtelijke onderzoek naar mensensmokkel en identiteitsfraude in oktober 2006 samen met Koninklijke Marechaussee gestart. Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat er tussen verschillende landen op grote schaal mensen waren gesmokkeld. De verdachten maakten hierbij gebruik van vervalste identiteitspapieren. Dit onderzoek resulteerde in vier aanhoudingen en zoekingen op 27 maart 2007.

In de afgelopen maanden heeft de politie in dit onderzoek nog eens vijf personen aangehouden. Na het afleggen van een verklaring zijn deze mensen weer naar huis gestuurd. Van de vier die op 27 maart zijn aangehouden, zitten er nog twee vast. De andere twee zijn op 10 juli 2007 tijdens een pro-forma zitting in vrijheid gesteld. De andere twee, 27 en 31 jaar, zitten nog steeds in voorarrest. Van deze twee wordt de 31-jarige als hoofdverdachte gezien. Het rechercheteam verdenkt deze man van het regelen van reizen en het zorgdragen voor de vervalste reisdocumenten. De andere drie op 27 maart aangehouden verdachten ondersteunden de hoofdverdachte en verleenden hand- en spandiensten. Het team vermoedt dat de verdachten gedurende meerdere jaren tientallen mensen hebben gesmokkeld. De financiële recherche van de politie Twente heeft berekend dat er een wederrechtelijk verkregen voordeel is geweest van ongeveer 100.000 euro. Daarom kon overgegaan worden tot het conservatoir beslag van acht auto's en ruim 10.000 euro aan contact geld.

Het rechercheteam heeft tijdens het onderzoek ook samengewerkt met de Duitse politie. Zo zijn op het vliegveld van Dusseldorf vier personen aangehouden die met vervalste papieren Duitsland binnen wilden komen. Mensensmokkel en mensenhandel is één van de speerpunten in de opsporing binnen de politie Twente. Ook de komende jaren zal de politie Twente hier blijvend in investeren.

(Onderstaande persberichten over deze zaak zijn eerder aan u verzonden)

Onderzoek grootschalige mensensmokkel

Borne

In oktober 2006 is een team van de vreemdelingenpolitie Twente en de Koninklijke Marechaussee gestart met onderzoek naar grootschalige mensensmokkel en het valselijk opmaken en in bezit hebben van valse identiteitsbewijzen.

Naar aanleiding van dit onderzoek is dinsdag 27 maart op een drietal locaties in Borne een doorzoeking gedaan waarbij vier personen zijn aangehouden. Onderzoek werd verricht in een woning aan de Meteoorstraat, in een woning aan de Saturnusstraat en in een bedrijf aan de Oonksweg. Hierbij werden drie broers van 22, 27 en 31 jaar uit Borne en een vierde, een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, aangehouden.

Aan het onderzoek en doorzoekingen werd dinsdag door ongeveer 60 mensen van diverse instanties meegewerkt. Hierbij waren naast mensen van diverse afdelingen van de politie Twente en de Koninklijke Marechaussee, ook mensen betrokken van de nationale recherche.

Alle vier de verdachten zijn ondertussen voor verder onderzoek in verzekering gesteld. Dit onderzoek zal o.a. de rol van de vier aangehouden verdachten duidelijk moeten maken en hoe een en ander in zijn werk is gegaan.