Productschap Margarine


Home

26.07.2007

Amerikaans Congres werkt aan afschaffing B99-faciliteit

In de VS staan zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat positief tegenover een verlenging van de steunmaatregelen voor biodiesel, waarbij echter de subsidie voor B99 die in derde landen wordt afgezet, wordt gestaakt.

Evenals de financiële commissie van de Senaat heeft haar tegenhanger van het Huis van Afgevaardigden (The House Ways and Means Committee) een voorstel tot wet inzake de Renewable Energy and Energy Conservation Act of 2007 aangenomen. In dit voorstel wordt onder meer de accijnsbegunstiging voor biodiesel verlengd tot 2010. Tegelijkertijd worden grote oliemaatschappijen uitgesloten van de 'tax credit' van 1 dollar per gallon en wordt de optie beëindigd om een mengsel van 99% biodiesel en 1% minerale diesel (zgn. B99) met Amerikaanse subsidie op de buitenlandse (lees: EU-) markt af te zetten.

Zowel Europese als Amerikaanse biodieselproducenten, vertegenwoordigd door resp. de European Biodiesel Board (EBB) en de National Biodiesel Board (NBB), hebben zich de laatste maanden uitgesproken tegen deze laatste mogelijkheid. Genoemde optie heeft geleid tot een stijging van de import van biodiesel uit derde landen in de EU die dankzij de gewraakte subsidie tegen een gunstige prijs op de EU-markt kon worden aangeboden.

Hoewel Huis en Senaat nog plenair moeten stemmen en overeenstemming moeten bereiken over een definitieve tekst van het wetsvoorstel, is de NBB uiterst verheugd over deze ontwikkeling (zie persbericht ). Het is nog onduidelijk wanneer de nieuwe wetgeving van kracht wordt en welke vorm zij uiteindelijk zal aannemen.