Productschap Margarine


Home

26.07.2007

Tijdelijk besluit subsidies WKK-MEP treedt in augustus in werking

Minister van der Hoeven van Economische Zaken heeft besloten dat het Tijdelijk besluit subsidies milieukwaliteit van de elektriciteitsproductie door middel van warmtekrachtkoppeling op 13 augustus 2007 in werking treedt. Er is dit jaar 36,7 miljoen euro aan subsidie beschikbaar.

Het Besluit van 31 maart 2006, houdende regels inzake de verstrekking van subsidies ten behoeve van de productie van elektriciteit door middel van warmtekrachtkoppeling (WKK) is bedoeld om de subsidie voort te zetten die voorheen krachtens de Elektriciteitswet 1998 werd verstrekt. Dit besluit wordt als 'Tijdelijk besluit' aangeduid omdat het alleen voor 2007 geldt. De bedoeling is primair bedoeld om bestaande installaties te handhaven door een gedeelte van de onrendabele top te compenseren. De WKK-installaties zijn inmiddels samen goed voor 8000 MW, oftewel 40 à 50% van het Nederlandse elektriciteitsproductievermogen, en worden door de regering beschouwd als bijzonder energie-efficiënt.

De ondersteuning geldt voor installaties die na 1 januari 1998 zijn gaan draaien dan wel zijn gerenoveerd. Geschat wordt dat het om ongeveer 1050 installaties gaat. Vanaf 1 januari 2007 geldt in tegenstelling tot voorheen wel een subsidieplafond oftewel een maximumbudget voor de verlening van nieuwe subsidies. Ook wordt de subsidie per installatie gemaximeerd. De minister zal het plafond overigens zodanig vaststellen dat dit jaar naar verwachting elke aanvraag kan worden gehonoreerd.

De subsidieregeling wordt uitgevoerd door EnerQ in Arnhem. Aanvragen die (ook) betrekking hebben op de eerste maanden van 2007, moeten binnen één maand na inwerkingtreding, oftewel vóór 12 september a.s., bij Tennet/EnerQ worden ingediend.