Kamerlid Van Gerven (SP) over het opheffen van het College Bouw en over de steunpunten ziekenhuis Bernhoven (2060719090)

Antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van Gerven (SP) over het opheffen van het College Bouw en over de steunpunten ziekenhuis Bernhoven (2060719090)

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2781717

25 juli 2007

Vragen van het lid Van Gervan (SP) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het opheffen van het College Bouw en over de steunpunten ziekenhuis Bernhoven. (2060719090).

Vraag 1
Is het waar dat met de opheffing van het College Bouw alle voorwaarden die destijds zijn gesteld bij de beslissing over het ziekenhuis Bernhoven, zijn komen te vervallen? Zo ja, wat is uw mening daarover?
1)

Antwoord 1
Op 11 augustus 2005 heeft mijn voorganger het ziekenhuis Bernhoven een verklaring van behoefte gegeven voor nieuwbouw van het ziekenhuis op één locatie. Aan de afgifte van de verklaring was een aantal voorschriften verbonden. Eén van deze voorschriften was dat het ziekenhuis voor een goede afstemming met stakeholders over de invulling van deze steunpunten zou zorgen. Op dit moment zijn deze voorwaarden niet komen te vervallen. Vanaf 1 januari 2008 vervalt het bouwregime voor de ziekenhuiszen en hoeft ziekenhuis Bernhoven geen bouwvergunning meer aan te vragen bij het College Bouw Zorginstellingen. Dat tast de afspraken die met heel ziekenhuis Bernhoven zijn gemaakt niet aan.

Vraag 2
Deelt u de mening dat het ziekenhuis gestelde voorwaarden niet zo maar naast zich neer kan leggen? Zo ja, welke maatregelen gaat u hiertegen nemen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2
Het ziekenhuis Bernhoven is in goed overleg met de gemeente Oss en de gemeente Veghel en zorgaanbieders in de regio bezig om de voorgenomen steunpunten in Oss en Veghel vorm en inhoud te geven. Bij het inrichten van deze steunpunten houdt het ziekenhuis rekening met de uitkomsten van de behoefte-inventarisatie van het Nivel onder de doelgroep chronisch zieke ouderen in de regio Oss-Uden-Veghel. Er is dus geen sprake van dat het ziekenhuis gestelde voorwaarden naast zich neerlegt.

Vraag 3
Hoe voorkomt u het gevaar dat ziekenhuis Bernhoven, omdat het zelf het risico gaat dragen voor beheer en financiering van gebouwen, onvoldoende voorzieningen tot stand brengt in de toegezegde steunpunten?

Antwoord 3
Zoals ik u bij vraag 2 al mededeelde, zal het ziekenhuis Bernhoven zich bij het inrichten van de steunpunten Oss en Veghel baseren op de uitkomsten van de behoefte-inventarisatie onder de patiënten. Dit betekent dat de tot stand te brengen voorzieningen patiëntgericht georganiseerd en aangeboden zullen worden. Dit voornemen geeft mij geen aanleiding uit te gaan van onvoldoende voorzieningen in de steunpunten. De toezegging over de steunpunten Oss en Veghel zal worden nageleefd, ook na het opheffen van de College Bouw. In de berichtgevingen heeft het ziekenhuis dit voornemen nog eens bevestigd. Binnenkort zal het ziekenhuis de uitgewerkte plannen presenteren.

Vraag 4
Deelt u voorts de mening dat het van belang is dat de steunpunten in Oss en Veghel met alle toegezegde functies, zoals zorg voor chronisch zieke ouderen, behouden moeten blijven? Zo ja, wat gaat u doen om dit te garanderen? 2)

Antwoord 4
Zie het antwoord op de vragen 2 en 3.


1) Brabants Dagblad, 20 juni 2007

2) Kamerstuk 27 295, nr. 91, vergaderjaar 2006-2007