Gemeente Almelo

Almelo wil hoogbouwscan voor bouwplan Bornsestraat

26 juli 2007 - De Gemeente Almelo laat een zogeheten hoogbouwscan maken voor het bouwplan van Mega-Npb aan de Van Rechteren Limpurgsingel/Nijreessingel. De projectontwikkelaar wil op deze locatie een gebouw realiseren met drie woontorens van 12, 9 en 7 woonlagen.

Vooraanzicht bouwplan bij voormalige Heraclesstadion

De hoogbouwscan moet voldoen aan een groot aantal stedenbouwkundige en milieutechnische voorwaarden. Het is de eerste hoogbouwscan die wordt opgesteld, en komt voort uit de Nota Hoogbouwvisie die de Almelose gemeenteraad vaststelde op 11 juli 2006.

Verkenning
Het plan van Mega-Npb is een concreet hoogbouwinitiatief. Volgens de Nota Hoogbouwbeleid moet daarom voorafgaand aan de hoogbouwscan een integrale verkenning plaatsvinden onder verantwoordelijkheid van de Gemeente Almelo. Die notitie is nu aangenomen door het college van b&w. Het college stelt daarin voor aan de gemeenteraad in te stemmen met de uitvoering van een hoogbouwscan door initiatiefnemer Mega-Npb.

Gemarkeerd
De bouwlocatie is op het vroegere parkeerterrein van Heracles aan de Bornsestraat bij de kruising Van Rechteren Limpurgsingel en Nijreessingel. Ten noorden ligt de nieuwbouwwijk Kollenveld, in het oosten de velden van AVC Heracles en in het zuiden de Bornsestraat. Mega-Npb wil daar een complex bouwen met onderin twee lagen met showrooms en kantoorruimte en daarbovenop drie woontorens met in totaal 110 appartementen. De hoogte van de torens loopt op richting het centrum waardoor een stedelijk accent ontstaat. Zo wordt de kruising Nijreessingel Van Rechteren Limpurgsingel duidelijk gemarkeerd.

Voorwaarden
Het college wil meewerken aan het initiatief. Maar de ontwikkelaar moet daarvoor eerst een groot aantal voorwaarden uitwerken in een hoogbouwscan. Die betreffen de architectuur, het parkeren en de openbare ruimte en het milieu, zoals wind- en lichthinder. Daarnaast moeten alle andere onderzoeken worden gedaan die horen bij de opstelling van een bestemmingsplan, op het gebied van bodem, geluid, flora en fauna, verkeer en externe veiligheid. Afhankelijk van de uitkomsten van deze onderzoeken besluit het college van b&w tot het starten van een planologische procedure.

Zie ook:

* Integrale verkenning

* Ruimtelijke visualisatie