NEN


Nieuw normontwerp NEN 6600-1 en NEN 6600-2 gepubliceerd

Twee normontwerpen voor de monsterneming
van afvalwater respectievelijk oppervlaktewater komen eind juni 2007 ter kritiek. Dit zijn revisies van de eerste druk uit 2002. De kritiektermijn loopt tot 1 oktober 2007.

Na een aantal jaren van ervaring in de praktijk hebben de gebruikers geconstateerd dat aanpassing van de normtekst op een aantal punten wenselijk is. Een van de punten is dat de huidige normen uit 2002 strikte eisen stellen aan de materiaalkeuze voor de bemonsterings-hulpmiddelen, afhankelijk van welke parameters er moeten worden gemeten. Voor het onderzoek naar organische verbindingen werd corrosievast staal (RVS) aanbevolen en voor onderzoek naar metalen had polyetheen (PE) de voorkeur. Wanneer afvalwater of oppervlaktewater onderzocht moet worden op metalen én organische verbindingen, was het tot nu toe nodig met twee typen bemonsteringshulpmiddelen te werken. Dit werd als omslachtig en mogelijk onnodig ervaren. In 2006 heeft Waterschap Rivierenland een onderzoek uitgevoerd naar de materiaalkeuze van bemonsteringshulpmiddelen. Daaruit kon worden geconcludeerd dat RVS hulpmiddelen nauwelijks metalen absorberen of afgeven. De normcommissie heeft daarop besloten het gebruik van RVS hulpmiddelen voor alle te meten parameters voortaan toe te staan.

Meer wijzigingen
Beide normen zijn ook technisch en redactioneel aangepast, en onnodige verschillen tussen beide normen zijn gelijkgetrokken. Specifieke wijzigingen in Ontw. NEN 6600-1:2007 zijn:

- Het minimale volume van een deelmonster was 50 ml, en is nu voor vacuüm bemonstering 50 ml en voor in-line bemonstering 25 ml;
- Het aantal deelmonsters waaruit een verzamelmonster moet bestaan: voor vacuümbemonstering is dit nu minimaal 100 deelmonsters en voor in-line bemonstering minimaal 200 deelmonsters;
- Monsterneming voor analyse op minerale olie is een aparte paragraaf geworden.

Informatie
Meer informatie is te krijgen bij NEN Klantenservice of bij NEN Milieu, telefoon (015) 2 690 303, e mail: milieu@nen.nl.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 6600-1:2007 Ontw. nl (Norm) NEN 6600-2:2007 Ontw. nl (Norm) Zie het origineel