CBS

Conjunctuurklok
Donderdag 26 juli 2007 9:30

Conjunctuurbeeld iets minder florissant

ANALYSE JULI 2007:

Het conjunctuurbeeld was eind juli iets minder gunstig dan eind juni. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt echter nog altijd in de fase van hoogconjunctuur. Alle indicatoren in de Conjunctuurklok presteren boven hun langjarige gemiddelde. Wel is de groei van de industriële productie en het producentenvertrouwen iets afgenomen. Ook is de daling van het aantal faillissementen wat minder sterk. Daarom zijn deze indicatoren, in vergelijking met juni, verschoven naar het oranje kwadrant.

In de loop van juli is van alle indicatoren nieuwe informatie beschikbaar gekomen, met uitzondering van de kwartaalindicatoren uitzenduren en vacatures. De verdeling van de indicatoren over de kwadranten is daardoor gewijzigd. De uitvoer is vanuit het oranje kwadrant teruggekeerd naar het groene kwadrant. Daarentegen zijn de industriële productie, het producentenvertrouwen en de faillissementen doorgeschoven van het groene naar het oranje kwadrant. De orders bevonden zich daar al.

Het zwaartepunt van de puntenwolk in de Conjunctuurklok ligt ook eind juli in het groene kwadrant (hoogconjunctuur). Van de indicatoren in dit kwadrant ligt de groei boven hun langjarige gemiddelde. Bovendien neemt de groei toe. Ook van indicatoren in het oranje kwadrant ligt de groei boven hun langjarige gemiddelde, maar daar neemt de groei af. Van de vijftien indicatoren in de klok staan er eind juli elf in het groene kwadrant en vier in het oranje.

Deze animatie maakt gebruik van Scalable Vector Graphics (SVG). Als uw browser geen SVG ondersteunt, kunt u een gratis SVG Viewer van Adobe downloaden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 44 44
Fax (070) 337 59 71
E-mail: persdienst@cbs.nl