Politie Friesland

Politieberichten van donderdag 26 juli

Fryslân, 26-07-2007 o Politieberichten van woensdag 25 juli 07.00 uur tot en met donderdag 26 juli 07.00 uur.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Van Der Helststraat. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen omdat een deur vermoedelijk niet was afgesloten. Uit de woning werden een laptop, een rugtas en autosleutels weggenomen. Met behulp van de autosleutels werd een blauwe Ford Ka 1.3i met kenteken 85-SK-VH gestolen. De 45-jarige bewoonster deed aangifte.

Leeuwarden: rubberboot gestolen
De politie onderzoekt de diefstal van een grijze YAM rubberboot vanuit de Prinsentuin. De rubberboot met buitenboordmotor werd in de nacht van dinsdag op woensdag weggenomen vanachter een motorboot. De motorboot lag afgemeerd bij de Noorderbrug aan de zijde van de Groenweg. De 27-jarige schipper uit Franeker deed aangifte.

Terherne: zoekactie naar vermeende neergestorte ULV
De politie en andere hulpdiensten zijn woensdagavond in actie gekomen nadat een ultra light vliegtuigje (ULV) mogelijk zou zijn neergestort in het Snekermeer. Na anderhalve uur zoeken werd de actie gestaakt zonder dat iets of iemand is aangetroffen. De hulpdiensten gaan uit van een vergissing van de melder.

Woensdagavond rond 20.30 uur meldde een schipper via de marifoon dat hij het ULV had zien vliegen en dalen aan de kant van Terherne en was het daarna uit het zicht geraakt. Omdat het vliegtuigje mogelijk in het water was gestort, werden directe alle hulpdiensten gealarmeerd. Door zeven boten van brandweer en politie en twee helikopters van de SAR en het KLPD werd direct het gehele Snekermeer afgezocht. Er werd niets aangetroffen. Vervolgens werden ook de Goengaaster Poelen, de Langweerder Wielen, het Hegermeer en alle tussenliggende poelen en brekken afgezocht, eveneens zonder resultaat. Ook werden vragen gesteld aan afgemeerde watersporters, die deze dag massaal het water op waren gegaan. Niemand had iets gezien. Nadat door onderzoek bleek dat er ook geen vliegtuigje was vermist, is de zoekactie om 22.00 uur gestaakt. De hulpdiensten gaat niet uit van een valse melding. Mogelijk heeft de melder hetgeen hij heeft gezien, verkeerd geïnterpreteerd.

In geval van een melding waarbij mogelijk een mensenleven is betrokken, wordt door de Nederlandse hulpdiensten altijd uit gegaan van het slechtst denkbare. Op dat scenario worden de hulpdiensten gealarmeerd. Mocht later blijken dat het meevalt, dan kan worden afgeschaald of gestopt.

Oudehaske: fietser gewond bij aanrijding
De politie heeft woensdagmiddag een aanrijding behandeld op de Badweg, waar bij een 17-jarig meisje uit Sintjohannesga gewond raakte. Een 60-jarige man uit Joure reed met een personenauto richting Jousterweg. In dezelfde richting reed de vrouw op de fiets. De automobilist sloeg rechtsaf de W. van Haschastraat in. Daarbij raakte hij de fietsster. Die kwam ten val en raakte gewond. Ze is overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Na onderzoek kon ze weer naar huis.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
De politie heeft woensdagmiddag geassisteerd bij een aanrijding tussen een auto en een bromfiets op de Egelantierstraat. De bromfietser, een 19-jarige man uit Leeuwarden, kwam door nog onbekende oorzaak in aanrijding met de auto, bestuurd door een 26-jarige man uit Leeuwarden. De bromfietser kwam ten val en liep beenletsel op. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Ternaard: autobrand
De politie heeft woensdagmiddag geassisteerd bij een brand in een auto op de Aldbuorren. De eigenaar, een 26-jarige man uit Oosternijkerk, rook een vreemde geur en zag rook uit het dashboard komen. Hij zette zijn auto aan de kant, stapte uit, waarna de auto geheel uitbrandde. De oorzaak is vermoedelijk kortsluiting. Door de hitte van het vuur sprong de etalageruit van de winkel, waarvoor hij zijn auto tot stilstand had gebracht. De brandweer kwam ter plaatse voor het nablussen.

De Blesse: snelheidscontrole naar aanleiding van klachten De politie heeft woensdagmiddag een snelheidscontrole uitgevoerd op de Spoorlaan. Aanleiding waren klachten van een bewoner dat er te hard in zijn straat zou worden gereden. De bewoner had gelijk, zo bleek uit de controle. In vijf kwartier tijd werden negen bestuurders bekeurd voor te hard rijden. De snelste ging meer dan 80 km/u. Ter plaatse is maar 50 km/u toegestaan.

Rottevalle: busje klem in tunnel
De politie heeft woensdagmiddag hulp verleend aan een 18-jarige man uit Witte Paarden, nadat hij met zijn busje klem was komen te zitten in de tunnel in de Rydwei. De bestuurder had de hoogte van zijn busje met koelinstallatie op het dak verkeerd ingeschat en had het bordje met de hoogte van de tunnel gemist. Met een gang van ongeveer 60 km/u reed hij de tunnel in en zat na vijf meter vast. Door het leeg laten lopen van de banden en het gewicht van enkele extra passagiers (politiemensen) lukte het de bus vrij te krijgen en de tunnel uit te rijden. De tunnel bleef onbeschadigd. De raakten zwaar beschadigd. Na het weer op spanning brengen van de banden kon het voertuig weer verder rijden, zij het met een zwaar beschadigde koelinstallatie en dak van de auto.

Oosterwolde: burgers houden fietsendief na achtervolging aan De politie heeft woensdagmiddag een 23-jarige man uit Leeuwarden ingesloten op verdenking van diefstal van een fiets. Omstreeks 14.10 uur werd bij een terras aan de Brink een fiets gestolen. Een getuige, een 36-jarige man uit Oosterwolde, en de eigenaar, een 50-jarige vrouw uit Groningen, zagen de diefstal gebeuren. Ze bedachten zich geen moment en zetten direct de achtervolging op de verdachte in. Op de Hoge Esch kon hij achterhaald worden. De verdachte werd overgedragen aan de politie. Het betrof een bij de politie bekende veelpleger. Hij is in verzekering gesteld en zit nog vast. Hij wordt vandaag, donderdag, geleid voor de officier van justitie.

Gorredijk: bromfietser gewond bij aanrijding
De politie heeft woensdagmiddag een aanrijding op de Nijewei behandeld, waarbij een bromfietser gewond raakte. Een 61-jarige vrouw uit Oudehorne wilde met haar auto vanaf de Nijewei rechtsaf de Oudesingel inslaan. Zr zag daarbij de op de parallelweg rijdende bromfietser (geen personalia bekend) over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De bromfietser raakte gewond aan het been en is overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Appelscha: politie houdt man aan na mishandeling
De politie heeft woensdagavond een 56-jarige man uit Nij Beets aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had op een terras aan de Boerestreek onenigheid gekregen met een 12-jarige meisje uit Gorredijk. Dit liep uit op een mishandeling. Volgens getuigen had hij het meisje onder andere geslagen. Het meisje raakte gewond en is naar de dokterswacht gebracht. Ze had bloeduitstortingen in het gezicht en een gekneusde pols. Op aanwijzing van getuigen is de verdachte ter plaatse aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Wat de aanleiding tot de ruzie was, is niet bekend.

Appelscha: vechtpartij bij live uitzending radiostation
De politie heeft woensdagavond een onderzoek ingesteld naar een vechtpartij tijdens de festiviteiten op de Boerestreek. Door een landelijke radiostation werd een live optreden verzorgd. Daarbij werden vanaf het podium keycords in het publiek gegooid. Daarbij ontstond onenigheid over wie nu welke keycord had gevangen. Dit liep uit op een vechtpartij. Door drie mannen van 18 en 19 jaar uit Fochteloo en een 19-jarige man uit Oosterwolde werd aangifte van mishandeling gedaan. Zij zouden door een groep Oosterwolders zijn geschopt en geslagen. Door de aangevers bedoelde verdachten waren reeds vertrokken. De namen van een aantal verdachten zijn bij de politie bekend. Ze zullen nog worden verhoord. Later op de avond werd op de Stationsstraat een auto vernield. Volgens getuigen hadden twee mannen tegen de auto geschopt waardoor flinke schade was ontstaan. Hierbij zouden dezelfde verdachten betrokken zijn geweest. Een 22-jarige man uit Oosterwolde deed aangifte.

Kollumerzwaag: rijbewijs kwijt na rijden onder invloed
De politie heeft afgelopen nacht het rijbewijs ingevorderd van een 23-jarige man uit Lelystad. Hij werd donderdag omstreeks 01.30 uur met zijn personenauto gecontroleerd op de Foarwei. Hij had gedronken. Aan het bureau blies hij 420 ug/l. Hij kreeg een rijverbod, zijn rijbewijs werd ingevorderd en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Bakkeveen: politie houdt vernieler aan
De politie heeft donderdag een 19-jarige man uit Een aangehouden op verdenking van vernieling. De verdachte maakte deel uit van een grotere groep, die zich vervelend gedroegen voor de deur van een horecagelegenheid aan de Faorwurker Wei. Daarbij sneuvelden twee ruiten. Door getuigen werd de verdachte aangewezen. Hij is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Namens het bedrijf deed een 41-jarige man uit Roden aangifte.

Rijs: inbraak horecagelegenheid
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een horecagelegenheid aan de Marderleane. Men kwam omstreeks 02.45 uur binnen na het forceren van een schuifpui en een binnendeur. Vanuit een kantoorruimte werden twee geldkistjes en twee beurzen met geld gestolen. Een 42-jarige man uit Rijs deed aangifte.

Nijehaske: inbraak in bedrijf
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een bedrijf aan het Businesspark Friesland-W. Men kwam binnen na het openbreken van een raam. Uit het winkelgedeelte is gereedschap gestolen. Wat er nog meer weg is, is nog niet bekend. Ook werd getracht een raam te forceren van het kantoorgedeelte. Dat is niet gelukt. Mogelijk zijn de daders gestoord. De technische recherche van de politie Fryslân zal een sporenonderzoek uitvoeren. Er moet nog aangifte gedaan worden.