Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nieuw! Community van blinde en slechtziende bloggers

Op www.degekleurdebrilvan.nl is een community gestart van blinde en slechtziende bloggers en hun omgeving. Esther, Ine, Wim, Bram en Bart houden zelf hun online dagboek bij en vertellen over het leven met een visuele beperking. Anderen kunnen zo meeprofiteren van hun ervaringen. Sensis, organisatie voor zorg, onderwijs en diensten voor slechtziende en blinde mensen, vindt het belangrijk deze weblog te faciliteren om op deze manier meer begrip te kweken voor het leven met een visuele beperking.

Er zijn in Nederland nu al zo'n 300.000 blinde en ernstig slechtziende mensen. Dat aantal stijgt verder naar ruim 400.000 in 2020. Een stijging van 35 procent die voornamelijk samenhangt met de vergrijzing, maar ook met een toename van het aantal vroeggeboortes en mensen met niet aangeboren hersenletsel.

Deze weblog biedt een platform door en voor mensen met een visuele beperking. Ziende mensen krijgen door de weblog een uniek en boeiend beeld van alles wat er komt kijken in het dagelijks leven met een visuele beperking. Sommige dingen gaan eigenlijk heel gewoon, andere net even anders. Voor slechtziende en blinde mensen kan de weblog leiden tot herkenning of tot nieuwe ideeën of een nieuwe aanpak. Bijvoorbeeld bij het uitvoeren van activiteiten in het dagelijks leven zoals het huishouden doen, sporten, reizen of je vrienden bezoeken.

Soms helpt het om van anderen te horen hoe zij problemen hebben opgelost. Dat kan onder andere via deze weblog. Je vindt er persoonlijke verhalen, maar ook praktische tips en nieuwe ontwikkelingen voor blinden en slechtzienden. Lezers kunnen reageren en zo ook zelf ervaringen en tips toevoegen.