Ingezonden persbericht


|[pic]        |                            |Persbericht                        |
|             |                            |25 juli 2007                       |
Jeugdsportfonds Camille Paulus ondersteunt 78 sportprojecten in 2007 Half miljoen euro voor jeugd- en gehandicaptensport

Het Jeugdsportfonds Camille Paulus, een project van de provincie Antwerpen, heeft in 2007 in totaal bijna een half miljoen euro uitgedeeld aan 78 jeugd- en gehandicaptensportprojecten. Dat betekent ongeveer 5.600 euro per project. De projecten liggen verspreid over de volledige provincie Antwerpen en benadrukken de sociaal-maatschappelijke waarde van sportbeoefening.

De verdeling van de subsidies gebeurde in golven. In december 2006 verdeelde het Jeugdsportfonds Camille Paulus eerst 234.000 euro over 36 projecten die de eerste helft van 2007 startten. In juni maakte het Jeugdsportfonds nog eens 43 projecten blij met een ondersteuning van in totaal 214.250 euro.

Diversiteit troef
"Op basis van kwaliteit, creativiteit en sociaal-maatschappelijke waarde kregen deze projecten een ondersteuning." aldus gedeputeerde voor sport Koen Helsen. "Want niet elk project kreeg automatisch een ondersteuning. 54 projecten werden op basis van de selectiecriteria niet goedgekeurd. Opvallend is de grote diversiteit van de goedgekeurde projecten. Zowel grote als kleine projecten, verschillende gehandicaptensportprojecten, projecten gericht op kansarme jongeren, schoolprojecten, migrantensportprojecten,... Eén ding hebben ze gemeen: de sportclubs staan centraal."

Sportclub-overstijgende samenwerkingsverbanden
Bij de projecten vallen ook de samenwerkingsverbanden op over de clubgrenzen heen. De regionale samenwerkingsprojecten rond KVC Westerlo, Germinal Beerschot, Lierse en Royal Antwerp Football Club zijn zo enkele nieuwe initiatieven waarbij vooral op het vlak van jeugdwerking zal samengewerkt worden.

Maar het is niet alleen voetbal wat de klok slaat. Volleybal, basketbal, tafeltennis, judo kajak en nog veel andere sporten krijgen via het Jeugdsportfonds een duwtje in de rug. Ook sport voor personen met een handicap (G-sport) krijgt een deel van de financiële middelen en is daarbij minstens evenwaardig aan de jeugdsportprojecten.

Gedragscode verankert waarden in de sport
De 78 projecten besteden grote aandacht aan de sociaal-maatschappelijke waarde van sportbeoefening. Om deze waarden te verankeren, stelt elke projectindiener een gedragscode op voor leden, trainers, ouders en andere betrokkenen.

Het provinciebestuur wil maximaal betrokken worden bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van de projecten. De initiatiefnemers kunnen dan ook rekenen op coaching en ondersteuning door de provinciale sportdienst tijdens hun project.

Bedrijven investeren fors in het jeugdsportfonds
Deze investeringen in sociaal-maatschappelijke jeugd- en gehandicaptensportprojecten zijn mogelijk door de steun vanuit het bedrijfsleven. Een hele reeks van bedrijven uit de provincie Antwerpen nemen hun maatschappelijk engagement om dit fonds te ondersteunen. "Het zijn allen grote firma's die streven naar een gezonde balans tussen de economische rentabiliteit en doelstellingen van de maatschappij" aldus gedeputeerde voor sport Koen Helsen.

De lijst met partners is ondertussen indrukwekkend: Arcadis Gedas, Pidpa, Coca Cola, Interbuild, Onafhankelijk Ziekenfonds, Janssen Pharmaceutica, Nafta, Mensura, Pfizer, KBC, Atlas Copco, De Lijn, Lotto, Belgacom, P&O Ports, Dredging International, SD Worx, Van Hool, Van Wellen, Project 2, Ravago plastics, Rosy Blue, Idewe, DCG, ATV, RTV, Radio 2 en Gazet Van Antwerpen ondersteunen dit project.

Ambitieus
Koen Helsen: "De publiek-private samenwerking tussen het provinciebestuur en het bedrijfsleven uit de Provincie Antwerpen mag een succes genoemd worden". Maar het Jeugdsportfonds Camille Paulus is ambitieus en wil nog meer bedrijven engageren om mee te investeren zodat er nog meer projecten ondersteund kunnen worden. Bedrijven die interesse hebben voor dit project kunnen nog altijd instappen.

Volgende indiendatum nieuwe projecten: 1 november 2007 Voor organisaties die nog geen project indienden is het dus nog niet te laat. Scholen, sportverenigingen, sportfederaties, sportdiensten kunnen een sociaal-maatschappelijk sportproject indienen. Het gaat dan om projecten die starten in de eerste helft van 2008. Als je kans wil maken, moet je een aanvraag indienen voor 1 november 2007. De subsidievoorwaarden en het aanvraagformulier vinden de verenigingen op de website www.provant.be

Op donderdag 27 september 2007 vindt er om 20 uur een infovergadering plaats in Het Huis Van De Sport in Berchem. Inschrijven kan via martine.schollaert@sportdienst.provant.be

Wilt u meer informatie over het Jeugdsportfonds Camille Paulus?

Contacteer:
Koen Helsen
Gedeputeerde voor sport
Tel : 03/240 58 65
e-mail : koen.helsen@provant.be

Bert Geerinckx
Coördinator Jeugdsportfonds Camille Paulus
Tel : 03/240 62 79
e-mail : bert.geerinckx@sportdienst.provant.be
website : www.provant.be/sport


---- --