European Union



---

Uit een enquête van Eurobarometer blijkt dat Europese steden aangename plaatsen zijn om te wonen en te werken
---

Reference: IP/07/1177 Date: 26/07/2007

IP/07/1177

Brussel, 26 juli 2007

Uit een enquête van Eurobarometer blijkt dat Europese steden aangename plaatsen zijn om te wonen en te werken

Mensen wonen graag in steden en ze verwachten dat het in de toekomst nog aangenamer zal worden om er te wonen en te werken. Dat is een van de belangrijkste conclusies van een Eurobarometerenquête over de leefkwaliteit in Europese steden. Meer dan 75% van de ondervraagden waren tevreden over de leefkwaliteit in hun stad en een meerderheid was optimistisch over de toekomst van hun stad. Hoewel de burgers over het algemeen tevreden zijn over de kwaliteit van de dienstverlening (onderwijs, gezondheidszorg, cultuur enz.), maken ze zich toch zorgen over onder meer de werkgelegenheid, de woonkosten en de verontreiniging.

Volgens de commissaris voor Regionaal Beleid, Danuta Hübner,"blijkt uit deze enquête dat de mensen over het algemeen tevreden zijn over het leven in de stad. Toch maken ze zich ook zorgen. De enquête doet ons suggesties aan de hand voor toekomstige beleidsmaatregelen."

In 75 Europese steden werden 500 mensen telefonisch over 23 vragen geïnterviewd. De respondenten werd onder meer gevraagd of ze tevreden waren over de leefkwaliteit in hun stad.

In Piatra Neamt (Roemenië), Tallinn (Estland), Vilnius (Litouwen), Cluj-Napoca (Roemenië) en Burgas (Bulgarije) waren meer dan 80% van de mensen tevreden over de leefkwaliteit in hun stad. Ze verwachtten ook dat het de volgende vijf jaar nog aangenamer wonen wordt in hun stad.

Helsinki, Wenen, Rennes, Hamburg en München waren de vijf steden die het hoogst scoorden voor openbaar vervoer. In heel de EU waren de ondervraagden ook redelijk tevreden over de culturele faciliteiten, de sportinfrastructuur, de beschikbare groene ruimte, de gezondheidszorg en de scholen.

In 62 steden vonden de ondervraagden de luchtverontreiniging een groot probleem. In slechts 11 steden vond meer dan 50% dat het gemakkelijk is goede huisvesting tegen een redelijke prijs te vinden.

In Praag, Kopenhagen en Dublin vonden meer dan 70% van de respondenten dat het gemakkelijk is werk te vinden. Maar in 75% van de steden was de meerderheid het hier niet mee eens. In drie steden (Palermo, Napels en Frankfurt an der Oder) was een grote meerderheid van oordeel dat het moeilijk is werk te vinden.

Een overzicht van de resultaten in 70 steden in alle 27 landen van de Europese Unie en vijf steden in Kroatië en Turkije vindt u op de volgende site: http://ec.europa.eu/regional_policy/urban2/audit_en.htm

De aan de Europese stedenaudit ontleende statistische gegevens over steden (gegevens over meer dan 300 steden) geven een vollediger beeld van de publieke opinie .

Nadere informatie over het Europees regionaal beleid vindt u op: http://ec.europa.eu/regional_policy/index_en.htm