OctoPlus

OCTOPLUS KONDIGT VEELBELOVENDE RESULTATEN AAN VAN KLINISCH ONDERZOEK (FASE IIA) MET LOCTERON

STERKE ANTIVIRALE RESPONS ZONDER SIGNIFICANTE BIJWERKINGEN

Leiden, 26 juli 2007 ­ Het Nederlandse biofarmaceutische bedrijf OctoPlus N.V. ("OctoPlus" of het "Bedrijf") (Euronext: OCTO) kondigt vandaag positieve eerste resultaten aan van het lopende SELECT-1 fase IIa-onderzoek met zijn belangrijkste product LocteronTM, een middel met gecontroleerde afgifte van interferon alfa ter behandeling van chronische hepatitis C (HCV). In het onderzoek laat de combinatie van de hoogste tot nu toe onderzochte dosis Locteron (480 ug), en het antivirale middel ribavirine, na 12 weken een Early Virologic Response (EVR) van 100% zien onder de hepatitis C patiënten die met Locteron zijn behandeld. In het onderzoek wordt een sterke antivirale respons gemeld na 12 weken behandeling, en een bijwerkingenprofiel dat een substantiële verbetering van de verdraagbaarheid laat zien in vergelijking met andere interferonen die op de markt zijn of nog in het ontwikkelingsstadium zijn. OctoPlus ontwikkelt Locteron in samenwerking met zijn partner Biolex Therapeutics.

Deze eerste resultaten zijn afkomstig van de eerste drie cohorten (160, 320 en 480 ug); de behandeling van het vierde en laatste cohort (640 ug) is gaande. De laatste en definitieve onderzoeksresultaten zullen in het vierde kwartaal van dit jaar worden bekendgemaakt.

Professor Peter Jansen, hoofd van het Levercentrum, afdeling Gastro-enterologie en Hepatologie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam, vertelt:

"Deze resultaten zijn erg bemoedigend. Het bijwerkingenprofiel van Locteron biedt veel mogelijkheden om de behandeling van hepatitis C significant te verbeteren. De resultaten effenen de weg voor het begin van het Fase IIb onderzoek. Ik ben erg enthousiast om daarbij betrokken te zijn."

De opzet van het Fase IIa onderzoek
Het Fase IIa onderzoek, SELECT-1 genoemd (Safety and Efficacy of Locteron: European Clinical Trial 1), is een Europees, multicenter, gerandomiseerd, open-label onderzoek. Het is opgezet om Locteron te evalueren in combinatie met het antivirale geneesmiddel ribavirine in voorheen onbehandelde chronische hepatitis C patiënten. In totaal waren 32 patiënten in vier dosiscohorten bij dit onderzoek betrokken. In het onderzoek worden de veiligheid en verdraagbaarheid beoordeeld en wordt de virale respons onderzocht van een twaalf weken durende behandeling met Locteron. Toediening gebeurde onderhuids eenmaal per twee weken, in doses van 160, 320, 480 and 640 ug, in combinatie met oraal toegediend ribavirine. De dosering van de eerste drie cohorten met ieder acht patiënten startte in januari 2007. Omdat de resultaten van de eerste drie cohorten een gunstige beoordeling kregen met betrekking tot de veiligheid, werd in mei 2007 begonnen met toediening van 640 ug aan patiënten in het vierde cohort.

Antivirale respons in doses van 160, 320 en 480 ug Na 12 weken behandeling waren de resultaten voor de 160, 320 and 480 ug cohorten als volgt:
- Een dosisrespons werd waargenomen: bij patiënten behandeld met de 320 ug en de 480 ug dosis Locteron was een sterkere reductie van het hepatitis C virus te zien dan bij patiënten behandeld met de 160 ug dosis. De gemiddelde reductie van het virus na een

behandeling van twaalf weken bedroeg 4,5 en 4,2 logs voor de doses van 320 en de 480 µg en 1,8 logs voor de dosis van 160 ug.
- Na 12 weken behandeling was 63% (5/8) van de patiënten HCV-negatief (minder dan 28 IU/ml plasma RNA) in zowel de 320 als de 480 ug cohorten, tegenover 13% (1/8) van de patiënten in de laagste (160 ug) dosis groep.
- Het percentage patiënten dat de Early Virologic Response (EVR) bereikte, die is gedefinieerd als minstens een twee-log afname in hepatitis C virus na 12 weken behandeling, was 88% (7/8) en 100% (8/8) in de 320 en 480 ug dosis groepen respectievelijk, tegenover 38% (3/8) van de patiënten in de laagste dosis groep (160 ug). Het bereiken van de EVR is algemeen geaccepteerd als een voorwaarde voor een lange termijn respons.

Veiligheid en verdraagbaarheid in doses van 160, 320 en 480 ug
- Locteron was veilig en werd goed verdragen.
- Er waren geen ernstige bijwerkingen.
- Het overgrote deel (meer dan 90%) van alle bijwerkingen was mild.
- De dosis werd gereduceerd bij slechts één patiënt, zowel in het 320- als in het 480 ug- cohort. Dit gebeurde bij geen enkele patiënt in het 160 ug-cohort.
- Geen van de patiënten stopte de behandeling.

De bijwerkingen beperkten zich tot de gebruikelijke griepachtige symptomen en andere bijwerkingen waarmee interferontoediening gepaard gaat. Alle bijwerkingen, inclusief griepachtige symptomen, waren minder frequent en minder ernstig dan gerapporteerde bijwerkingen van andere interferonen. Slechts één patiënt bijvoorbeeld ondervond een bijwerking die als zwaar werd beoordeeld. Dit is een substantiële verbetering ten opzichte van gerapporteerde resultaten voor Pegasys® en AlbuferonTM (zie hieronder).

Percentage of Patients After 12-Weeks of Treatment With Clinical Adverse Events Rated As Severe Locteron - 4%
SELECT-1 (1)
Pegasys (2) 14% Albuferon (2) 18% 0% 5% 10% 15% 20%


___________________________________

1 SELECT-1 Phase IIa study for 160, 320 and 480 ug cohorts combined. The single patient with an adverse event rated as severe was in the 320 ug cohort.

2 Zeuzem, et al., 2006 European Association for the Study of the Liver. Albuferon results are for 900 and 1200 ug cohorts combined.

Nog een objectief vergelijkingscriterium voor het evalueren van de verdraagbaarheid van Locteron en andere interferonproducten in klinisch onderzoek is koorts, een marker voor de familie van bijwerkingen die wordt gekenmerkt door griepachtige symptomen. Koorts trad op bij slechts een (4%) van de patiënten die werden behandeld met Locteron in SELECT-1. Dit is aanzienlijk minder dan bij andere interferonproducten (zie hieronder).

Percentage of Patients with Fever

Locteron - 4%
SELECT-1 (1)
PEG-Intron® (2) 46% Pegasys (3) 36% Albuferon (4) 62% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70%


___________________________________

1 Results through 12 weeks of treatment for SELECT-1 Phase IIa study for 160, 320 and 480 ug cohorts combined. The single patient with fever was in the 320 ug cohort.
2 Results through 48 weeks of treatment reported in PEG-Intron package insert.
3 Results through 48 weeks of treatment reported in Pegasys package insert.
4 Results through four weeks of treatment reported in Bain, et al., J Hepatol 2006, 44:671-678, for Albuferon administered at 900 and 1200 ug combined.

Verder kwamen andere bijwerkingen die vaak gemeld worden voor gepegyleerde interferonen en voor Albuferon - zoals koude rillingen, misselijkheid, diarree en duizeligheid - ook aanmerkelijk minder vaak voor bij patiënten die werden behandeld met Locteron in SELECT-1. Alle andere bijwerkingen waren hoofdzakelijk mild en vergelijkbaar met die van andere interferonproducten.

Joost Holthuis, CEO van OctoPlus, zegt: "Wij zijn enthousiast over deze veelbelovende resultaten, die laten zien dat Locteron de potentie heeft om een effectieve hepatitis C behandeling te worden, met minder bijwerkingen dan bij concurrerende producten. We kijken er naar uit om de volgende ontwikkelingsfase met Locteron te kunnen starten in 2008, een Fase IIb studie".

Biolex en OctoPlus zijn van plan in 2008 te starten met SELECT-2, een Fase IIb onderzoek met Locteron, na beoordeling van de definitieve resultaten van het SELECT-1 Fase IIa onderzoek in het vierde kwartaal van 2007. De resultaten na twaalf weken uit het Fase IIb onderzoek zullen worden gebruikt als basis voor de dosisselectie voor het Fase III ontwikkelingsprogramma.

Conferentiegesprek
OctoPlus houdt vandaag om 10 uur CET een conferentiegesprek. Als u hieraan wilt deelnemen, kunt u de details opvragen bij mw. Rianne Roukema van OctoPlus op telefoonnummer 071- 5241071. Joost Holthuis, CEO van OctoPlus, zal de resultaten van het Fase IIa onderzoek toelichten en beschikbaar zijn voor het beantwoorden van vragen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Rianne Roukema, Corporate Communications, 071 - 524 1071

Noten voor redacteuren:

Over Locteron
Locteron wordt ontwikkeld met de bedoeling een van de beste geneesmiddelen voor patiënten met chronische hepatitis C te worden, met minder bijwerkingen, grotere therapietrouw van patiënten en een prettiger doseerschema (een keer in de twee weken) dan de huidige behandelwijzen. De behoefte aan verbeterde verdraagbaarheid door de patiënt zal nog groter worden met de opkomst van nieuwe orale antivirale producten. Deze opkomende antivirale

producten gaan gepaard met meer bijwerkingen en bieden Locteron een extra mogelijkheid om de voorkeursinterferon te worden bij toekomstige combinatietherapie, dankzij de verbeterde verdraagbaarheid van Locteron.

Locteron combineert de PolyActiveTM-medicijnafgiftetechnologie van OctoPlus met BLX-883, een recombinant interferon-alfa die door de ontwikkelingspartner van OctoPlus, Biolex Therapeutics, in zijn gepatenteerde LEX SystemSM wordt geproduceerd. Locteron wordt gemaakt in de cGMP- productiefaciliteit van OctoPlus in Leiden.

Over hepatitis C
Meer dan vier miljoen mensen in de Verenigde Staten en meer dan 200 miljoen mensen over de hele wereld, zijn momenteel besmet met hepatitis C. De standaardbehandeling voor mensen met hepatitis C houdt in dat gepegyleerd interferon alfa wordt toegediend in combinatie met het antivirale middel ribavirine. De momenteel beschikbare gepegyleerde interferon alfa producten moeten eenmaal per week worden toegediend gedurende maximaal 48 weken en veroorzaken aanzienlijke bijwerkingen, vooral tijdens de periode na elke toediening. In onafhankelijk marktonderzoek wordt voorspeld dat gemodificeerde interferonen een belangrijke rol zullen blijven spelen in de combinatiebehandelingen voor hepatitis C patiënten en dat zij complementair zullen worden toegepast naast middelen die momenteel nog in ontwikkeling zijn. Volgens de op deze bronnen gebaseerde schatting zal de totale verkoop van interferon voor de behandeling van hepatitis C in 2014 het bedrag van USD 5 miljard overschrijden.

Over OctoPlus
OctoPlus N.V. is een productgeoriënteerd biofarmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling van verbeterde farmaceutische producten, gebaseerd op zijn gepatenteerde technologieën voor medicijnafgifte die minder bijwerkingen veroorzaken, meer gemak voor de patiënt opleveren en een verbeterde balans tussen effectiviteit en veiligheid bieden in vergelijking met bestaande producten. In plaats van vroege-fase-onderzoek uit te voeren om nieuwe geneesmiddelen te ontdekken, richt OctoPlus zich op de ontwikkeling van langerwerkende, gecontroleerd afgegeven versies van bekende eiwittherapeutica, andere geneesmiddelen, en vaccins.

Vijf producten zijn in het stadium van preklinische en klinische ontwikkeling. Belangrijkste product is Locteron, een formulering van interferon alfa met geleidelijke afgifte, voor de behandeling van chronische hepatitis C. Het product wordt ontwikkeld in samenwerking met Biolex Therapeutics. Locteron verkeert in de klinische onderzoeksfase IIa. Verder zitten er in de pijpleiding: een product voor de behandeling van chronische middenoorontsteking (ook in ontwikkelfase II), een formulering van groeihormoon met geleidelijke afgifte (in fase I) en twee preklinische vaccins (enkelvoudige injecties).

Daarnaast is OctoPlus ook een vooraanstaande leverancier van specialistische farmaceutische formulerings- en productiediensten aan de farmaceutische en biotechnologische industrie, met de nadruk op moeilijk te formuleren actieve farmaceutische ingrediënten in injecteerbare formuleringen. De inkomsten en expertise die we verkrijgen door deze formulerings- en productiediensten te leveren, helpen ons bij onze eigen ontwikkelingsprogramma's voor geneesmiddelen.

OctoPlus is genoteerd aan Euronext Amsterdam onder het symbool OCTO. Meer informatie over OctoPlus vindt u op onze website www.octoplus.nl.

Dit document kan toekomstgerichte verklaringen bevatten die verband houden met de onderneming, de financiële prestaties en resultaten van OctoPlus N.V. alsmede de bedrijfstak waarin het bedrijf opereert. Deze verklaringen zijn gebaseerd op de huidige plannen, inschattingen en voorspellingen van OctoPlus N.V., evenals zijn verwachtingen met betrekking tot externe omstandigheden en gebeurtenissen. Met de woorden "verwachten", "voorzien", "voorspellen", "schatten", "van plan zijn", "kunnen zijn", "had kunnen zijn", "behoren", "zullen",

"voornemens zijn", "geloven" en soortgelijke uitdrukkingen worden toekomstgerichte verklaringen bedoeld. Wij waarschuwen investeerders dat bepaalde belangrijke factoren, en de risico's en onzekerheden die inherent zijn aan dergelijke verklaringen, ervoor kunnen zorgen dat feitelijke resultaten of uitkomsten wezenlijk kunnen verschillen van de resultaten of uitkomsten die in toekomstgerichte verklaringen zijn vervat. In het geval van enige tegenspraak tussen een Engelstalige en een Nederlandstalige versie van dit document, gaat de Engelstalige versie voor boven de Nederlandstalige versie.


---- --