Ingezonden persbericht


Persbericht

26 juli 2007

Meer dan 32.000 bezoekers, 200 artiesten en 400 sporters

Eerste editie Kroonjuwelen, Koninkrijksspelen Cultuur 2007 succesvol

Meer dan 32.000 bezoekers bezochten afgelopen weekend de eerste editie van het festival Kroonjuwelen, Koninkrijksspelen Cultuur in Den Haag. Ruim 200 artiesten traden op, waarvan er 60 overgevlogen waren uit Aruba en de Nederlandse Antillen. Mooi weer, een Caribische sfeer, plezier met elkaar: in die termen blikt de organisatie terug op drie succesvolle dagen. Een van de hoogtepunten was de Grande Opening van de Koninkrijksspelen op het Spuiplein. Kroonjuwelen, Koninkrijksspelen Cultuur vond plaats van 20 t/m 22 juli in Den Haag en was vrij toegankelijk. Over twee jaar vinden de Koninkrijksspelen waarschijnlijk plaats in Aruba.

Tijdens de Grande Opening, onder regie van ex-Dogtroep leider Titia Bouwmeester, presenteerden vier delegaties van in totaal 400 sporters en officials zich. Eregasten waren onder meer prof. mr. Pieter van Vollenhoven, zijn zoon Pieter-Christiaan, de ministers Leeflang van de Antillen, Lee van Aruba, Plasterk van Nederland en staatssecretaris Jet Bussemaker. Bijna 2.500 bezoekers waren aanwezig. Daarna genoot het publiek zichtbaar van de bijzondere mix van Nederlandse, Antilliaanse en Arubaanse artiesten, dansers en schrijvers. De Nederlandse Koningin van het levenslied Marianne Weber en de Curaçaose koning Tico Balentien gaven samen een optreden. Oudgedienden zoals Tanny and the Boys, Izaline Calister, Tania Kross en vele anderen deelden de podia met nieuwkomers zoals de Bonairiaanse formatie Wakan en jongeren van Kunstbende. Velen genoten van de oude Polygoon beelden, samengesteld door het Filmhuis Den Haag en Beeld & Geluid.

Kroonjuwelen, Koninkrijksspelen Cultuur 2007 is een initiatief van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Gemeente Den Haag. Doel van het festival is de culturele rijkdom van het Nederlandse Koninkrijk onderstrepen en de onderlinge banden versterken. De uitvoering ligt in handen van de Stichting Internationale Culturele Activiteiten/ SICA.

De Koninkrijksspelen voor de Jeugd, een evenement waarin sporters uit het hele koninkrijk in zeven sporten tegen elkaar strijden, duren nog t/m 27 juli. Meer informatie via www.koninkrijksspelen2007.nl

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht