De eerste zelfdiagnose-test bij een tennisarm


Op de site van www.StopTennisarm.nl is het voor iedereen nu mogelijk om zelf na te gaan of men last heeft van een echte tennisarm

ST. ANTHONIS, 20070726 -- De ene tennisarm is de andere niet. Bij de echte tennisarm is er sprake geweest van overbelasting van een spier in de onderarm, met name door veelvuldig knijpen met de hand. De klachten komen vaak geleidelijk opzetten. Voor wie denkt een tennisarm te hebben, is het voor het herstel erg belangrijk te weten wat de oorzaak van de klachten is. Door de 6 vragen in te vullen op www.StopTennisarm.nl kan iedereen zelf ontdekken of de klachten afkomstig zijn van de tennisarmspier in de onderarm of dat ze juist het gevolg zijn van bijvoorbeeld een probleem in de nek of schouder.

Ronald Korsten, fysiotherapeut van StopTennisarm.nl is specialist in de behandeling van tennisarmen. Hij vindt het essentiëel te weten waar de klachten vandaan komen. Bij een echte tennisarm maakt hij gebruik van een stevige massagetechniek die slechts drie behandelingen wordt toegepast. Meer behandelingen zijn niet nodig. Patiënten mogen bij deze methode vanaf de eerste behandeling hun werk of sport hervatten. Het direct weer gebruiken van de aangedane arm bevordert juist het snelle herstel.

De zelfdiagnose-test geeft direct duidelijkheid of er meer aan de hand is dan alleen een elleboogprobleem. Wanneer de klachten uit de nek of schouder komen, dienen deze in de behandeling meegenomen te worden. Dan zijn meestal ook meer behandelingen nodig.

Tussen 1 en 3 procent van de bevolking heeft last van een tennisarm. Liefst één op de drie tennissers krijgt te maken met een tennisarm.

Een tennisarm kan erg beperkend zijn. Wat moet je als tapijtenlegger wanneer je je stanley-mes niet kunt vasthouden? Of een schilder die nog maar éénhandig kan werken. Maar ook het openen van een jampotje, een hand geven of zelfs het drinken van een kopje koffie kan al erg lastig zijn. En een tennisser met een pijnlijke backhandslag is op de tennisbaan kansloos. De tennisarm is een overbelastingsblessure van de strekspieren van de pols. Met name de aanhechtig ter hoogte van de elleboog wordt erg gevoelig. Er is geen duidelijke consensus over de te volgen behandelstrategie. Relatieve rust is een vaak gehoord advies maar wel erg frustrerend wanneer je weet dat de klachten van een tennisarm gemiddeld 9 maanden aanhouden.