Nederlandse leerlingen behalen tweemaal brons op Chemie Olympiade


39e Internationale Chemie Olympiade (IChO) in Moskou

ENSCHEDE, 20070726 -- Raoul Rosenthal (JSG Maimonides, Amsterdam) en Mathijs de Jong (Gymnasium Camphusianum, Gorinchem) behaalden voor Nederland een bronzen medaille op de Internationale Chemie Olympiade (IChO) die van 15 tot en met 24 juli 2007 gehouden werd op de Lomonosov Moscow State University (MSU) in de Russische Federatie. Het is de grootste universiteit van de wereld met meer dan 50.000 studenten en een chemieafdeling met 2200 wetenschappelijke medewerkers. De overige Nederlandse deelnemers Christiaan Douma (Piter Jelles Gymnasium, Leeuwarden) en Sijia Chen (Dr. Nassau College, Assen) ontvingen een certificaat.

De gouden, zilveren en bronzen medailles werden uitgereikt aan respectievelijk de 10, 15 en 25 procent beste leerlingen. De absolute nummer één en twéé waren Lei Xu en Yuan Fang uit China en drie en vier waren Leonid Romashav en Vasiliy Vorobiyev uit de Rusische Federatie. Er deden dit jaar 69 landen mee met in totaal 256 deelnemers. Het thema van de Olympiade was `Chemistry: Art, Science, Fun'.
Een Olympiade bestaat uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. Het practicum, dat uit twee delen bestond, vereiste een grote mate van behendigheid en nauwkeurigheid. Het betrof een chromatografische scheiding met spectrofotometrische analyse van een aminozuurmengsel en een bepaling van het kristalwatergehalte in een hydraat met behulp van de Fischermethode. De theorietoets omvatte acht opgaven over protontunneling, nanochemie, instabiele chemische reacties, structuuropheldering van een organische verbinding, de bouw van silicaten, cholesterol en arteriosclerose en de kinetiek van een radicaalpolymerisatie met atoomoverdracht.
Naast het vakinhoudelijke en educatieve deel kregen de deelnemers ook een gevarieerd sociaal, sportief en cultureel programma voorgeschoteld, zoals een bezoek aan het Kremlin en het historische kloostercomplex Sergiev Possad.

De Scheikunde Olympiade is een initiatief van SLO, het nationaal expertisecentrum voor leerplanontwikkeling. Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON), het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum, het Candea College Duiven, de Radboud Universiteit Nijmegen, de Rijksuniversiteit Groningen, de Vrije Universiteit Amsterdam, het Centrale Instituut voor Toetsontwikkeling (CITO) en de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV).