RVD/KHnr.159

Koningin en aantal leden KH bij Koninkrijksspelen te Den Haag

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST
Persbericht

KONINGIN, PRINSES MARGRIET EN PROF. MR. PIETER VAN VOLLENHOVEN AANWEZIG BIJ KONINKRIJKSSPELEN

Hare Majesteit de Koningin is vrijdagmiddag 27 juli in Den Haag aanwezig bij de sluiting van de Koninkrijksspelen voor de Jeugd 2007. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en prof. mr. Pieter van Vollenhoven openen de Koninkrijksspelen op zaterdagmiddag 21 juli, eveneens in Den Haag. De Koninkrijksspelen, welke plaatsvinden van 21 tot en met 27 juli, staan dit jaar naast sport, ook in het teken van cultuur.

De Koninkrijksspelen Sport worden om het jaar georganiseerd, wisselend op Antilliaanse, Arubaanse en Nederlandse bodem. Tijdens dit sportevenement komen ruim 300 jongeren tegen elkaar uit in zeven takken van sport op even zovele locaties in het land. De wedstrijden in honkbal, softbal, voetbal, tennis, bowling, judo en zwemmen, zijn vrij toegankelijk.

De Koninkrijksspelen Cultuur worden dit jaar voor het eerst georganiseerd en concentreren zich rondom het openingsweekend. Ze bestaan uit een driedaags festival en hebben als titel 'Kroonjuwelen'. Het culturele programma, dat van 20 tot en met 22 juli plaatsvindt, bestaat uit muziek, dans, theater en andere kunstvormen van Antilliaanse, Arubaanse en Nederlandse artiesten. Hoogtepunten zijn onder andere zangeres, componist en tekstschrijver Izaline Calister, slagwerkgroep Percossa en operazangeres Tania Kross.

De ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben, in samenwerking met de Gemeente Den Haag, het initiatief genomen voor de Koninkrijksspelen Cultuur om de culturele rijkdom van het Nederlandse koninkrijk te onderstrepen en om de onderlinge banden te versterken. De ambitie is om de Koninkrijksspelen Cultuur, net als de Koninkrijksspelen Sport, te ontwikkelen tot een terugkerend evenement dat alle delen van het koninkrijk aandoet.

Noot voor redacties (