Ingezonden persbericht


25 juli 2007

Programma Radio 4 Zomeravondconcerten

Van vrijdag 27 juli tot en met donderdag 2 augustus

Verschillende Europese festivals worden deze week aangedaan voor de Radio 4 Zomeravondconcerten. De klassieke zender biedt de luisteraar concerten vanuit Frankrijk, Oostenrijk, Engeland en Duitsland. Bijzonder nationaal juweeltje in de programmering van deze week is het concert van bandoneonist Carel Kraayenhof vanuit het Concertgebouw in Amsterdam.

Voor het zevende jaar op rij presenteert Radio 4 de Zomeravondconcerten. Van 1 juli tot en met 15 september zendt de klassieke radiozender elke avond rond 20.00 uur een uniek concert uit. Radio 4 Zomeravondconcerten presenteert komende week een gevarieerd programma:

Radio 4 Zomeravondconcerten 2007

Vrijdag 27 juli - 20:00 (TROS)
De Moldavische violiste Patricia Kopatchinskaja is vanavond te horen in het vioolconcert van Beethoven, begeleid door het Orchestre des Champs-Elysées onder leiding van Philippe Herreweghe. Daarnaast klinkt Beethovens symfonie no. 6,´Pastorale´. Het concert werd op 15 juli opgenomen tijdens het Saintes Festival. Later op de avond Vespro della Beata Vergine van Claudio Monteverdi door Musica Fiata en het koor van de Thomaskerk in Leipzig.


* Beethoven - vioolconcert

* Beethoven - 6e symfonie

* Monteverdi - Vespro della Beata Vergine

Zaterdag 28 juli - 19:00 (KRO)
Rechtstreeks vanuit het Concertgebouw in Amsterdam speelt bandoneonist Carel Kraayenhof. De muzikant wordt bijgestaan door het Kraayenhof Tango Ensemble, celliste Quirine Viersen en Stijn van Beek op uillean pipes en low whistle. Hij neemt de luisteraar mee op een muzikale reis naar Buenos Aires, Rome en Havanna.

Zondag 29 juli - 18:00 (NPS)
De Russische Evgeny Onegin is een rijke, belezen en kosmopolitische man. Geen wonder dat het plattelandsmeisje Tatjana als een blok voor hem valt! Maar Onegin ziet een relatie met Tatjana niet zitten... Vanavond is de opera Evgeny Onegin van Pjot Ilyich Tchaikovsky live te horen vanaf de Salzburger Festspiele. Daniel Barenboim dirigeert de Wiener Philharmoniker en het koor van de Weense Staatsopera. Solisten zijn Peter Mattei als Onegin, Anna Samuil als Tatjana en Joseph Kaiser als graaf Lensky.

Maandag 30 juli - 20:00 (NPS)
Vanavond beleeft het pianoconcert van de Finse componist en dirigent Esa Pekka Salonen zijn Europese première tijdens de Proms in Londen. Pianist Yefim Bronfman neemt de solopartij voor zijn rekening. Het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Esa Pekka Salonen speelt daarnaast Le tombeau de Couperin van Maurice Ravel en delen uit Romeo en Juliet van Hector Berlioz.


* Ravel - Le Tombeau de Couperin

* Salonen - pianoconcert

* Berlioz - selectie uit Romeo en Juliette

Dinsdag 31 juli - 20:00 (KRO)
Op 22 juli j.l. was het Chamber Orchestra of Europe onder leiding van Pierre-Laurent Aimard te gast op het Styriarte Festival in Graz. Daar speelden ze Mozarts pianoconcerten KV 415 en KV 503, met Aimard zelf als solist, en de symfonie in Bes no. 102 van Joseph Haydn. Later deze avond presenteert Radio 4 concertopnamen van het Florestan Trio met sopraan Susan Gritton. Op het programma Joseph Haydns pianotrio in Es, Hob. XV:30, de zeven liederen op teksten van Alexander Blok van Dmitri Shostakovich en het 2e pianotrio D. 929 van Franz Schubert.


* Mozart - pianoconcert KV 415

* Mozart - pianoconcert KV 503

* Haydn - Symfonie in Bes no. 102

* Haydn - pianotrio in Es

* Shostakovich - zeven liederen op teksten van Alexander Blok
* Schubert - pianotrio no. 2 D 929

Woensdag 1 augustus - 18:00 (NPS)
Traditiegetrouw laat Radio4 tijdens de zomeravondconcerten opnames horen van de Bayreuther Festspiele, hét Wagner-festival. Vanavond op de klassieke zender een opname die op 25 juli j.l. is gemaakt van Wagners opera Die Meistersinger von Nürnberg. Sebastian Weigle dirigeert het Bayreuth Festival koor en orkest. Solisten zijn de bas-bariton Franz Hawlata, bas Artur Korn en tenor Charles Reid.


* Wagner - Die Meistersinger

Donderdag 2 augustus - 20:00 (KRO)
Vanavond een opname van het Engelse Aldeburgh Festival, gemaakt op 17 juni. Het programma stond in het teken van decadentie en losbandigheid, met de suite Powder her Face van Thomas Adès als uitgangspunt. Deze muziek over de beruchte Hertogin Margaret van Argyll wordt gelardeerd met grootse orkestwalsen van Liszt, Busoni en Respighi. In de tweede helft van de avond een liedrecital van sopraan Ann Murray met liederen van o.a. Fauré, Hahn, Schumann en Mahler.


* Liszt - Mephisto Waltz No. 1, S. 110

* Busoni - Gesang vom Reigen der Geister, uit 'Indianisches Tagebuch,
* Adès - orkestsuite 'Powder Her Face'

* Busoni - Tanzwalzer, op. 53

* Respighi - Feste romane, op. 157

Philharmonia Orchestra o.l.v. Thomas Adès


* Fauré - 4 liederen

* Hahn - Offrande

* Poldowski - En sourdine

* Bordes - Dansons la gigue

* Schubert - 2 liederen

* Schumann - 2 liederen

* Mahler - 2 Rückertlieder

* Britten - Cabaret Songs 015.00 min.

Ann Murray, sopraan
Ilan Burnside, piano

Radio 4 Zomeravondconcerten
Radio 4 heeft uit het aanbod van nationale en internationale zomerfestivals en bijzondere klassieke muziekevenementen een gevarieerd programma samengesteld met 77 concerten. Verschillende genres komen aan bod: orkestmuziek, kamermuziek, recitals en opera, met composities van de Middeleeuwen tot 21e-eeuwse premières.

Meer informatie over de zomeravondconcerten vindt u op www.radio4.nl en www.zomeravondconcerten.nl op teletekst pagina 264.



Ingezonden persbericht