Radboud Universiteit Nijmegen


25 07 2007

Nederland tweemaal brons op Internationale Chemie Olympiade

Twee Nederlandse scholieren hebben een bronzen medaille behaald op de 39ste Internationale Chemie Olympiade in Moskou. De Olympiade, die van 15 tot en met 24 juli plaatsvond op de Lomonosov Moscow State University (MSU), telde in totaal 256 deelnemers uit 69 landen. De scheikundeolympiade is een initiatief van de Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) en wordt ondersteund door onder andere de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het thema van de Scheikundeolympiade was 'Chemistry: Art, Science, Fun'. Voor Nederland behaalde Raoul Rosenthal (JSG Maimonides, Amsterdam) en Mathijs de Jong (Gymnasium Camphusianum, Gorinchem) een bronzen medaille, Christiaan Douma (Piter Jelles Gymnasium, Leeuwarden) en Sijia Chen (Dr. Nassau College, Assen) kregen een certificaat.

De olympiade bestaat uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. Het practicum, dat uit twee delen bestond, vereiste een heel grote behendigheid en nauwkeurigheid. Er moest een chromatografische scheiding met spectrofotometrische analyse van een aminozuurmengsel tot stand worden gebracht en een bepaling van het kristalwatergehalte in een hydraat met behulp van de Fischermethode. De theorietoets, die uit acht opgaven bestond, ging over protontunneling, nanochemie, instabiele chemische reacties, structuuropheldering van een organische verbinding, de bouw van silicaten, cholesterol en arteriosclerose en de kinetiek van een radicaalpolymerisatie met atoomoverdracht. Beide toetsen waren erg moeilijk en tijdrovend, en nauwelijks binnen de vijf uren per toets te doen.

Naast het vakinhoudelijke en educatieve deel kregen de deelnemers ook een gevarieerd sociaal, sportief en cultureel programma voorgeschoteld, zoals een bezoek aan het Kremlin en het historische kloostercomplex Sergiev Possad.

De Scheikundeolympiade is een initiatief van de Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO). Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W), de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), de Nederlandse vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON), het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum, het Candea College Duiven, de Radboud Universiteit Nijmegen, de Rijksuniversiteit Groningen, de Vrije Universiteit Amsterdam, het Centrale Instituut voor Toetsontwikkeling (CITO) en de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV).