ENECO, ICCO en Max Havelaar bundelen krachten

27/07/2007 10:01



ICCO



ENECO, ICCO en Max Havelaar bundelen krachten
Onderzoek naar eerste groene stroom met Max Havelaar Keurmerk

Utrecht, 27 juli 2007 - De energiebranche in Nederland is sinds 23 juli 2007 een vernieuwend samenwerkingsverband rijker; ontwikkelingsorganisatie ICCO, energieproducent ENECO en keurmerkorganisatie Stichting Max Havelaar gaan zich bezighouden met bio-energie; samen onderzoeken zij de haalbaarheid van groene stroom mét het Fairtrade Keurmerk.

Het klimaat verandert. Het verbranden van fossiele brandstoffen levert een enorme CO2-uitstoot op en bovendien raken de fossiele brandstoffen in snel tempo op. Zowel ICCO, als Stichting Max Havelaar en ENECO liepen al langer rond met het idee om concrete oplossingen aan te dragen voor het klimaatprobleem. Een concreet idee wordt nu uitgewerkt: duurzaam geproduceerde groene stroom mét het Max Havelaar Keurmerk.

De inzet van biomassa is één van de manieren om onze energievoorziening klimaatvriendelijker te maken. Een groot deel van die biomassa zal uit andere delen van de wereld moeten komen. Dat levert economische kansen op voor ontwikkelingslanden. De uitdaging die de samenwerkingspartners met hun streven naar Fairtrade certificatie aangaan, is te kijken hoe juist de armste landen en producenten, met voor het overige vaak weinig florissante marktperspectieven, in die nieuwe economische kansen kunnen meedelen.

De drie partijen leveren ieder hun eigen bijdrage aan deze samenwerking. Ontwikkelingsorganisatie ICCO levert kennis over armoedebestrijding en het behoud van een duurzaam lokaal milieu; Stichting Max Havelaar is eigenaar van het Keurmerk voor Fairtrade en ontwikkelt dus de normstelling; energieproducent ENECO heeft de expertise in huis over het duurzaam opwekken van energie. Tevens wordt gezocht naar mogelijkheden voor lokale energievoorziening door middel van gebruik van de jatropha plant. Directeur Jack van Ham van ICCO: "Van dit gezamenlijke initiatief hebben zowel rijke als arme landen profijt: de boeren die de grondstoffen produceren krijgen een eerlijke prijs, de biomassa wordt duurzaam geproduceerd en er kan worden voldaan aan de grotere vraag naar biobrandstof." Directeur Coen de Ruiter van Stichting Max Havelaar: "Stroom gebruikt iedereen, dus een klein marktaandeel groene stroom onder Max Havelaar Keurmerk is al enorme winst, juist ook in termen van armoedebestrijding en ontwikkeling. "

Direct na de ondertekening van de overeenkomst ging een onderzoek van start. Dit onderzoek moet antwoord geven op de vraag of het gaat lukken om kleine boerenorganisaties partners te maken in een productieketen van biomassa, samen met hen een kwalitatief en kwantitatief goed aanbod voor die keten te realiseren en die keten bovendien van A tot Z te controleren en te certificeren. Dit zou uiteindelijk voor de consument betekenen dat ze kan kiezen voor bio-energie met Fairtrade Keurmerk.

Onderdeel van het onderzoek is een pilot project met jatropha in Tanzania. De jatropha-plant levert noten waaruit olie gewonnen kan worden. Deze plant is voor mensen niet eetbaar en kan groeien op arme landbouwgronden. Jatropha concurreert dus niet met de voedselproductie. Hugo Buis, directeur duurzame energie productie bij ENECO Milieu: "Theoretisch gezien zouden we na die studie kunnen besluiten om er niet mee door te gaan, maar dat verwachten we niet. Er bestaat op dit moment zoveel kennis over het opzetten van een duurzame energieketen, nu is het moment om in te stappen, ons gezamenlijke doel is echte duurzaamheid."






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie -