Politie Gelderland-Zuid


Beginnend bestuurder probeert agenten om de tuin te leiden


Enspijk, 27-07-2007 * Na een melding van een getuige donderdagavond omstreeks 23.10 uur dat langs de Molenkampstraat een auto in de sloot lag, gingen politie en brandweer erheen. Omdat er geen spoor te bekennen was van een bestuurder en gevreest werd dat deze in de sloot zou liggen, werden duikers van de brandweer ingezet.


De auto zou op een doodlopend stuk richting snelweg met hoge snelheid hebben gereden, aldus een getuige. Vervolgens zou de auto van de weg zijn geraakt en in de sloot terecht zijn gekomen. Toen de agenten bij de auto kwamen zagen zij een man achter de auto bezig met een sleepkabel. Hij verklaarde niet de bestuurder te zijn, die zou er vandoor zijn gegaan.


Getuigen

De agenten roken een hevige alcohollucht bij hem en probeerden via getuigenverklaringen meer te weten te komen over het gebeuren. Hieruit bleek dat deze man wel degelijk de bestuurder zou zijn geweest, zij hadden hem in de omgeving zien rijden. Hierop werd de man, naar later bleek van 24 jaar uit Maurik, aangehouden als verdachte.


Beginnend bestuurder

Op de ademanalyse blies de man uit Maurik maar liefst 645 ug/l. De 24-jarige valt in de categorie beginnend bestuurder waarvoor sinds maart 2002 strengere regels van kracht zijn. Zo is de wettelijk strafbare limiet voor rijden onder invloed 95 ug/l, ofwel 0,2 promille.


Rijgeschiktheidsonderzoek

De uitslag was zo hoog dat op grond hiervan meteen zijn rijbewijs zou worden ingevorderd. Maar wat bleek, deze was al ingevorderd in verband met eerdere gevallen van rijden onder invloed. De bestuurder kreeg daarom ook een verbaal voor rijden zonder rijbewijs. Aan het CBR wordt van deze zaak melding gemaakt. Vermoedelijk zal het CBR een onderzoek laten instellen of deze bestuurder wel geschikt is om te rijden.


Omdat de bestuurder inmiddels bekend was en niet gewond bleek, kon de brandweer en tevens de ambulancedienst, die inmiddels ook ter plaatse was gekomen, weer gaan. Met hulp van een takel werd de auto uit de sloot gehaald en vervolgens door de politie in beslag genomen.