AutoRai

Nieuwe 1.4 TFSI voor Audi A3

(7/27/2007)
In het derde kwartaal van dit jaar worden de Audi A3 en A3 Sportback leverbaar met een nieuwe 1.4 TFSI benzinemotor. Deze motor heeft directe brandstofinspuiting in combinatie met een turbo en mede daardoor levert hij een vermogen van 92 kW/125 pk. Misschien nog wel indrukwekkender is het hoge koppel van 200 Nm dat in het brede toerengebied van 1.500-4.000 t/min beschikbaar is.

De combinatie van directe benzine-inspuiting en een turbo debuteerde bij Audi op het circuit: met de R8 TFSI won Audi maar liefst vijf keer de wereldberoemde 24 uur van Le Mans. Ook op de openbare weg is de TFSI-techniek goed voor de hoogste trede van het podium: onlangs werd de 2.0 TFSI-motor van Audi voor het derde achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot Engine of the Year.

Efficiënt, krachtig, schoon
De nieuwe 1.4 TFSI voor de Audi A3 en A3 Sportback beschikt over injectoren met 6 openingen. Deze zorgen voor een bijzonder homogene én efficiënte verbranding. Dat alleen al is een prima basis voor een minimale uitstoot van schadelijke gassen. Daarbij beschikt de 1.4 TFSI over een geïntegreerde turbo met variabele geometrie. Deze zorgt voor snel âoppakkenâ en vooral voor een harmonische opbouw van de trekkracht. Al bij 1.250 t/min is 80% van het maximale koppel van 200 Nm beschikbaar. Dat betekent: volop (trek)kracht onder alle omstandigheden. Bij dat alles is de nieuwe motor ook nog eens bijzonder stil.

Zesbak standaard
Alle 1.4 TFSI-uitvoeringen van de Audi A3 en A3 Sportback zijn standaard voorzien van een handgeschakelde zesbak. Deze combinatie is goed voor pittige prestaties. Zo haalt de A3 1.4 TFSI een topsnelheid van 203 km/h. De sprint van 0-100 km/h is in 9,6 seconden achter de rug. De TFSI-techniek maakt zijn naam en faam op het gebied van een gunstig brandstofverbruik ook in de A3 waar met een gemiddelde van slechts 6,5 liter/100 km.
De Audi A3 en A3 Sportback 1.4 TFSI worden in het derde kwartaal verwacht. De prijzen zijn op dit moment nog niet bekend.