Openbaar Ministerie

Verdachte dodelijke aanrijding voor de rechter

Amsterdam, 27 juli 2007

Het Openbaar Ministerie Amsterdam heeft besloten de verdachte van de dodelijke aanrijding in de Derde Oosterparkstraat te vervolgen. De vrouw was betrokken bij de aanrijding op 17 januari 2005 in Amsterdam Oost, waarbij een jongen overleed die kort daarvoor haar tas had gestolen. Op de dagvaarding zal dit feit in diverse varianten ten laste gelegd worden. Naar verwachting zal de zitting dit najaar plaatsvinden. In dit persbericht geeft het Openbaar Ministerie een overzicht van de gebeurtenissen en een toelichting op de vervolgingsbeslissing.

Op 17 januari 2005 reed een brommer langs de auto van de vrouw op de Derde Oosterparkstraat in Amsterdam. Eén van de twee jongens op de brommer pakte haar tas van de voorbank, waarop de brommer wegreed. De vrouw is vervolgens met behoorlijke snelheid achteruit gereden, achter de brommer aan. Ongeveer 50 meter verderop is de auto tegen een boom tot stilstand gekomen. Het slachtoffer, een 19 jarige man uit Amsterdam, is tussen de auto en de boom klem geraakt en ter plekke overleden.

Onderzoek
De vrouw is aangehouden, verhoord en na enige dagen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Deze besloot de vrouw niet langer vast te houden. Vanwege de ernst van de zaak en het maatschappelijk belang, is de afgelopen periode grondig onderzoek gedaan door politie, Openbaar Ministerie en de rechter-commissaris. Daarbij is ook onderzoek verricht op verzoek van de verdediging. Zo heeft op 21 maart van dit jaar een reconstructie plaatsgevonden op de plaats van de aanrijding.

Vervolgingsbeslissing
Zolang het onderzoek liep, was geen beslissing over vervolging mogelijk. Onlangs sloot de rechter-commissaris dit gerechtelijk vooronderzoek. Alle resultaten overwegende heeft het Openbaar Ministerie besloten de vrouw te vervolgen. De resultaten van het onderzoek en de ernst van het feit geven het OM voldoende aanleiding om de rechter te vragen een oordeel te vellen in deze zaak.

Kennisgeving verdere vervolging
Het OM heeft een kennisgeving verdere vervolging doen uitgaan. Op die kennisgeving staat het feit in diverse juridische omschrijvingen. Nadat wordt vastgesteld wat er zich precies die avond heeft afgespeeld, zal de rechtbank immers moeten beslissen of dit strafbaar is en zo ja welk strafbaar feit dit oplevert. Indien komt vast te staan dat de verdachte achteruit is gereden met de intentie om het slachtoffer te doden, of bewust dat risico heeft genomen, dan kan de rechtbank doodslag bewezen verklaren. Wordt vastgesteld dat zij het doel heeft gehad of bewust het risico heeft genomen de jongen zwaar te verwonden, maar niet te doden, dan kan dit zware mishandeling met de dood als gevolg opleveren. Wordt vastgesteld dat de vrouw niet opzettelijk, maar wel roekeloos of onzorgvuldig gehandeld heeft, dan kan dood door schuld in het verkeer bewezen worden verklaard. Al deze juridische varianten staan op de kennisgeving verdere vervolging. Â
Zodra een zittingsdatum bekend is, zal het Openbaar Ministerie een dagvaarding uitbrengen. Naar verwachting zal de zitting dit najaar plaatsvinden.