Gemeente Coevorden

Subsidie voor Gees Vitaal

De gemeente Coevorden stelt een subsidie van EUR 25.000,-- beschikbaar voor het project Gees Vitaal. De Vereniging Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe heeft samen met Plaatselijk Belang Gees een voorstel ontwikkeld voor de versterking van Gees als levend en levendig dorp.

De cultuurhistorische kwaliteiten van het dorp vormen de kern van het projectvoorstel. In Gees is de wisselwerking tussen mens en landschap door de eeuwen heen op veel plaatsen in en rond het dorp nog goed zichtbaar. Gees heeft een rijk verleden, in 1208 komt Gies voor het eerst voor in documenten van de bisschop van Utrecht.

In de loop van de geschiedenis is Gees veranderd van een dorp waar veel boerenbedrijven waren in een woongemeenschap en een beetje toeristendorp. Wel is er zoveel van de infrastructuur van het boerendorp bewaard gebleven dat het rijke verleden in het heden aanschouwelijk en invoelbaar is.

Historische plekken

Een opgewekt straatleven is een van de kenmerken van het boerendorp, door voorzieningen en activiteiten die maken dat er wat te beleven is op straat wordt het dorpsleven nieuw leven ingeblazen. De natuur in en om het dorp heen wordt hier nadrukkelijk in betrokken.

Eén van de onderdelen van het project is de reconstructie van historische plekken, bijvoorbeeld de Tilbrug. Maar ook de aanleg van een jeu de boulesbaan en een muziekkoepel, plaatsen voor ontmoeting en gezamenlijke activiteiten, behoren tot de mogelijkheden. Ook worden mogelijkheden verkend om de Europese bizon en elanden te herintroduceren in het gebied.

Voor kinderen worden activiteiten ontwikkeld met als thema `spelen met de natuur'.