Gemeente Lelystad

Gemeente voert pardonregeling asielzoekers uit

Het college heeft een besluit genomen over de uitvoering van de afwikkeling nalatenschap oude Vreemdelingenwet, de zogenaamde generaal pardonregeling. Het uitgangspunt is hierbij dat de mensen die onder de pardonregeling vallen ( de zgn Pardongroep) zo goed en snel mogelijk zelfstandig en volwaardig kunnen functioneren. Binnen de Wet Inburgering krijgen de mensen die onder deze regeling vallen prioriteit. De gemeente treft een overbruggingsregeling: wie in aanmerking komt voor de regeling kan alvast beginnen met het inburgeringtraject en hoeft niet te wachten tot het verkrijgen van het pasje. Deze groep kan, vooruitlopend op de definitieve beschikking, alvast beginnen met de inburgering.

In beeld brengen van de doelgroep is voorwaarde voor maatwerk

Gemeente Lelystad wil zo snel mogelijk de potentiële doelgroep in beeld brengen. De Stichting Voor Vluchtelingen en Nieuwkomers (VVN) is gevraagd om een uitgebreide intake te voeren. VVN heeft (de meeste van) deze asielzoekers in de afgelopen jaren juridisch begeleid en ondersteund. Echter die begeleiding was niet gericht op de toekomstplannen en wat iemand kon en/of zou (willen) doen. Alles stond in het teken van wachten op een besluit. Nu is er ineens een toekomstperspectief.
De personen uit de Pardongroep zijn divers qua zelfredzaamheid. De potentiële doelgroep wordt in beeld gebracht om alvast voorbereidend werk te kunnen verrichten als het gaat om huisvesting, inburgeringtrajecten en zorgbehoefte.

Prioriteit geven en maatwerk leveren bij het
inburgering-/reïntegratietraject

De Pardongroep vormt een prioritaire groep binnen de Wet Inburgering. Sommige asielzoekers praten al vloeiend Nederlands, anderen hebben een intensieve training nodig. Sommigen hebben met hun opleiding een goede startpositie op de arbeidsmarkt, anderen zullen begeleid moeten worden. De gemeente wil maatwerk leveren.

Huisvesting

Verder wordt voor iedereen die voor de regeling in aanmerking komt, voor 2009 huisvesting geregeld. Het betreft in Lelystad circa 70 volwassenen en 65 kinderen. De prioriteit bij de huisvesting zal voor Lelystad moeten liggen bij de groep Lelystedelingen die op dit moment geen huisvesting heeft.

---