Politie Groningen

Vrijdag 27 juli 2007

Provincie Groningen, 27-07-2007

Groningen: vrouw in woning bestolen

Een 21-jarige vrouw uit Groningen is donderdagmorgen in haar woning aan de Rembrandt van Rijnstraat bestolen van haar tasje met inhoud. De vrouw raakte licht gewond en ze werd onderzocht door
ambulancepersoneel. Twee mannen wisten er vandoor te gaan, maar onderweg naar de melding zagen agenten twee mannen die aan het signalement voldeden. Ze hadden een tasje met inhoud bij zich. Dit tasje bleek van de vrouw te zijn. Beide 26-jarige Stadjers werden ingerekend. Een van hen verzette zich hevig tegen zijn aanhouding. De politie stelt een nader onderzoek in. Hoe de mannen de woning zijn binnengekomen, is nog niet duidelijk. De verdachten zijn ingesloten en worden verhoord.

Groningen: inbraak gebouw rechtbank

In de nacht van woensdag op donderdag is er ingebroken in een pand van de rechtbank. De inbraak is gepleegd tussen woensdag 17.30 uur en donderdag 7.30 uur. De dader(s) is/zijn binnengekomen door een raam van het pand te forceren aan de zijde van de Kleine Leliestraat. Bij de parketpolitie, die in het pand gehuisvest is, is een geldbedrag weggenomen. De politie is direct een buurtonderzoek gestart. Mensen die tussen de genoemde tijdstippen iets bijzonders hebben gezien in de omgeving van het pand, kunnen contact opnemen met de Regiopolitie Groningen via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Groningen: politie houdt drie Duitse schoolinbrekers aan

De politie heeft donderdagmiddag op de Paterswoldseweg drie mannen van 19 jaar, allen uit Duitsland, aangehouden voor het plegen van een inbraak in een school. Een schoonmaker trof de jonge mannen aan in de school aan de Paterswoldseweg. Hij wist één van de mannen beet te pakken en over te dragen aan de gewaarschuwde politie. In eerste instantie wisten de twee andere mannen te ontkomen. De politie wist dit duo even later op de Paterswoldseweg op te sporen en in te rekenen. Bij nader onderzoek bleek dat men een houten schot voor een kapot geslagen ruit had verwijderd. Het hout was op 24 juli door een timmerman geplaatst in verband met een inbraak. Via de ontstane opening wisten de mannen in het pand te komen. De verdachten werden ingesloten. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: controles leiden tot bekeuringen

De politie heeft donderdagochtend op de Sontweg een gordelcontrole gehouden. Er werden 325 autos gecontroleerd. Negen bestuurders bleken de gordel niet te dragen. Bovendien werden bekeuringen uitgedeeld voor snelheid (3x) en het niet tonen van het rijbewijs (1x). De controle duurde twee uur. Bij een verkeerscontrole door de gehele regio werden nog eens elf bekeuringen uitgedeeld. De politie constateerde de volgende overtredingen: niet handsfree bellen (4x), snelheid (3x), bumperkleven (2x), rood licht (1x) en geen richting aangeven bij rijstrook wisselen (1x).

Groningen: politie zoekt getuigen na gooien voorwerp op ringweg

De politie is op zoek naar getuigen van een incident, dat woensdag omstreeks 23.35 uur op de Beneluxweg in Groningen heeft plaatsgevonden. Een 38-jarige man uit Groningen reed de bewuste avond met zijn auto op de ringweg in noordelijke richting. Vanaf het fietsviaduct naar de wijk Lewenborg werd op dat moment een voorwerp tegen de voorruit van zijn auto gegooid. De ruit raakte volledig beschadigd, terwijl de bestuurder ongedeerd bleef. De man zag, toen hij onder het viaduct was doorgereden, twee personen staan. Mensen die iets van het voorval hebben gezien of iets weten, worden gevraagd om contact op te nemen met Regiopolitie Groningen via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief). De Stadjer heeft al aangifte gedaan. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: minibike mag niet

De politie heeft donderdagavond op de Bloemsingel een minibike in beslag genomen. Agenten zagen een 23-jarige man uit Groningen rijden op het kleine voertuig. Hij was volgens eigen zeggen een proefritje op het verboden voertuig aan het maken. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: Stadjer onder invloed

De politie heeft donderdagnacht in de Haddingestraat een 36-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. De Stadjer werd in zijn auto gecontroleerd. Een blaastest wees uit dat hij mogelijk te veel alcohol had gedronken. Na de ademanalysetest op het politiebureau werd geconstateerd dat de verdachte 1.3 promille alcohol in zijn bloed had. De politie vorderde hierop zijn rijbewijs in. De verdachte mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: politie houdt mannen aan

De politie heeft donderdagnacht drie mannen aangehouden in de binnenstad. Een 21-jarige man uit Surhuisterveen werd in eerste instantie gezien als verdachte van een mishandeling. De Fries verkeerde zwaar onder invloed van alcohol. Hij bleek uiteindelijk niet de dader te zijn. De man beledigde de agenten met scheldwoorden, waarna hij alsnog werd ingerekend en ingesloten. Zowel de broer van de verdachte, een 22-jarige man uit Groningen, en een andere 21-jarige man uit Surhuisterveen maakten op straat kenbaar dat ze het niet eens waren met deze aanhouding. Ondanks uitleg van de agenten bleven de mannen zich vervelend en recalcitrant gedragen. Even later meldde het duo zich bij de receptie op het hoofdbureau. Wederom bleek een goed gesprek niet mogelijk. Beide mannen beledigden de agenten met diverse scheldwoorden. Hierop werden ook deze mannen aangehouden. Alleen de 22-jarige Stadjer mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De dronken Surhuisterveenster zal, zodra hij ontnuchterd is, in vrijheid worden gesteld. Zijn plaatsgenoot bleek een militair te betreffen. De man is overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: Sappermeerster aangehouden voor mishandeling

De politie heeft donderdagnacht in de Herestraat een 20-jarige man uit Sappemeer aangehouden voor mishandeling. Politieagenten werden door een getuige aangesproken dat de Sappemeerster zojuist een 23-jarige man uit Groningen in het gezicht had getrapt. De Stadjer gaf aan aangifte te willen doen. De verdachte, die behoorlijk onder invloed van alcohol verkeerde, werd ingesloten. De man bleek een militair te zijn. Hij is overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.

Groningen: fietsdief komt niet ver

De politie heeft na een alerte tip van een Stadjer een 40-jarige man uit Groningen in de Waagstraat aangehouden. De getuige zag dat de verdachte net een goudkleurige fiets had opengebroken. Hij belde de politie, die de fietsdief op heterdaad konden inreken. De fiets werd in beslag genomen. De verdachte werd ingesloten. Hij zal vandaag nader worden gehoord. Bij navraag bleek bovendien dat de man nog twee onherroepelijke vonnissen had openstaan.

Hoogezand: getuigen gezocht van bedreiging

De politie is op zoek naar getuigen van een bedreiging aan de Houtmanstraat in Hoogezand. Op zondag 8 juli aan het eind van de middag is een 47-jarige man uit Kolham bedreigd. De man reed in een groene Mercedes door de Houtmanstraat, toen er plotseling een brommer achter een auto weg kwam rijden. De man moest hevig remmen. Aan de linkerkant van de weg stonden autos geparkeerd. Toen de man weer verder wilde rijden, kwam er uit tegenovergestelde richting een groene Honda aanrijden. Vanwege de geparkeerde autos had deze bestuurder moeten wachten op de man uit Kolham. Hij reed echter recht op de auto af en gebaarde dat de man weg moest gaan. De onbekende man stapte vervolgens uit en uitte diverse bedreigingen in de richting van de Kolhamster. Bovendien probeerde hij de man met kracht uit de auto te trekken. De onbekende man heeft een donker getinte huid, lang zwart haar en een smal postuur. Hij droeg goudkleurige sierraden.

Meerdere automobilisten moeten het voorval hebben zien gebeurden. De politie zou graag in contact komen met deze mensen. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met Regiopolitie Groningen, via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Schildmeer: Schildweek goed verlopen

De politie heeft afgelopen week tijdens de Schildweek toezicht gehouden op het Schildmeer. Wat betreft de politie is de week naar tevredenheid verlopen. Er zijn geen ernstige problemen geweest met zeilers in nood. Eenmaal is een zeilboot de haven in gesleept in verband met harde wind. Tijdens controles zijn de volgende bekeuringen uitgeschreven: snelheid (2x), ontbreken reddingsvesten (2x) en waterskiën (1x). Daarnaast is er ook regelmatig advies gegeven en gewaarschuwd.

Vriescheloo: gewonde bij aanrijding

Een 51-jarige automobiliste uit Wedde is donderdagavond gewond geraakt bij een aanrijding. De vrouw reed in Vriescheloo over de Tweede Dalweg en wilde de Tijdensweg op rijden. Hierbij verleende zij geen voorrang aan een 21-jarige automobilist uit Onstwedde, die over de Tijdensweg reed. De vrouw is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Oude Pekela: aanhoudingen na aanrijding

De politie heeft donderdagnacht twee personen uit Oude Pekela aangehouden. De mannen, beiden 21 jaar, hadden aan de Hindersstraat in hun woonplaats een aanrijding gehad. Het tweetal was met hun auto tegen een boom gereden. Ze hadden de plaats van het ongeval verlaten. De politie onderzoekt nog wie van de twee heeft gereden.

Leek: rijbewijs beginnend bestuurder ingevorderd

De politie heeft donderdagnacht het rijbewijs ingevorderd van een 19-jarige automobilist uit Leek. De beginnend bestuurder bleek bij controle onder invloed van 1,1 promille alcohol. Hierop moest de man zijn rijbewijs inleveren. De politie maakt proces-verbaal op.

Sappemeer: alcomobilist veroorzaakt ongeval

De politie heeft donderdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 44-jarige automobilist uit Sappemeer. De man wilde aan de Noorderstraat zijn auto parkeren. Hierbij botste hij tegen een ander voertuig aan. Bij controle bleek hij onder invloed van 2,7 promille alcohol. Hij moest zijn rijbewijs inleveren. Later kreeg de politie opnieuw een melding over deze persoon. De man bleek te zijn gevallen toen hij lopend zijn weg had vervolgd. Hierbij liep hij een hoofdwond op. Hij moest zich onder doktersbehandeling stellen.

Onderdendam/Kornhorn: transportcontrole

Op de Middelstumerweg in Onderdendam heeft een 68-jarige bestuurder van een vrachtwagen met aanhanger proces-verbaal gekregen. De man uit de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland vervoerde stro. Zijn combinatie overschreed de maximaal toegestane lengte en bovendien was de lading niet afgedekt.

Op de Winsumerweg reed een vrachtwagen met daarop een rupskraan. Deze combinatie was te breed en kon bijna de bocht niet krijgen. Bij controle bleek dat de 42-jarige bestuurder uit Assen wel een ontheffing had voor de N996, maar daarbij had dan begeleiding moeten zijn. Dat was niet het geval. Bovendien wilde de man net de Warffumerweg oprijden en voor die weg had de man in het geheel geen ontheffing. De politie maakt proces-verbaal op.

Ook op de N980 bij Kornhorn werd een rupskraan vervoerd. Ook deze combinatie was te breed en bovendien lag er losse lading op de aanhangwagen. De 44-jarige bestuurder uit Bakkeveen is voor beide overtredingen bekeurd. Voor het ontbreken van de lengtemarkering kreeg de man een waarschuwing.

Provincie Groningen: verkeerscontroles

De politie heeft donderdag op diverse plaatsen in de provincie het verkeer gecontroleerd:

Startenhuizen, N46: snelheidsovertreding van 127 km/uur i.p.v. 100 km/uur.

Uithuizermeeden: niet dragen gordel (5x), niet handsfree bellen (2x).

Aduard: niet dragen gordel (2x), niet handsfree bellen (1x).

Stadskanaal, Buinerweg: 19-jarige bromfietser uit Stadskanaal bekeurd voor te hoge constructiesnelheid en het niet hebben van een bromfietsrijbewijs.

Ter Apel, Molenweg: 20-jarige automobilist uit Nieuw Weerdinge bekeurd vanwege een uitlaat met te veel lawaai.

Feerwerd, Aduarderdiep: 24-jarige automobilist uit Warffum bekeurd voor het inhalen bij een doorgetrokken streep.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft donderdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Leek, Lindesteinlaan: aantal geregistreerde voertuigen: 661, aantal overtredingen: 32, hoogst gemeten snelheid: 73 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Garmerwolde, N360: aantal geregistreerde voertuigen: 544, aantal overtredingen: 14, hoogst gemeten snelheid: 103 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Bedum, N46: aantal geregistreerde voertuigen: 2011, aantal overtredingen: 7, hoogst gemeten snelheid: 118 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Hoogezand, Meint Veningastraat: aantal geregistreerde voertuigen: 1227, aantal overtredingen: 39, hoogst gemeten snelheid: 88 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, Beneluxweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1628, aantal overtredingen: 119, hoogst gemeten snelheid: 121 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Groningen, Paterswoldseweg: aantal geregistreerde voertuigen: 278, aantal overtredingen: 41, hoogst gemeten snelheid: 72 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.