Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


27 jul 2007

Diefstalcijfers voertuigen eerste helft 2007

In het eerste half jaar van 2007 zijn in Nederland 4.588 brommers gestolen. Het aantal diefstallen van personenauto's daalde van 6.484 naar 5.968. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit maakte de cijfers vrijdag bekend.

Diefstal brommers en snorfietsen
De invoering van een kenteken voor brommers en snorfietsen sinds 1 januari geeft voor het eerst duidelijk inzicht in het aantal brommerdiefstallen. Gestolen brommers komen zelden terug bij de eigenaar. Slechts 27 procent wordt teruggevonden. De meeste brommers verdwijnen in de grote steden.

Diefstal personenauto's
In vergelijking met twaalf jaar terug is het diefstalrisico van personenauto's meer dan gehalveerd. Vooral de laatste vijf jaar hebben een fikse daling laten zien. Criminele organisaties stelen vooral jongere auto's. Het aantal diefstallen van auto's jonger dan vier jaar daalde wél, maar minder dan gemiddeld.

Overige categorieën
Het aantal diefstallen van lichte bedrijfsauto's daalde met 18%. Van de zware bedrijfsauto's werden er ten opzichte van 2006 meer gestolen. Ook motorfietsen werden vaker gestolen. Het aantal gestolen aanhangwagens bleef met 484 vrijwel op het niveau van 2006.