AutoRai

Productie Nissan Qashqai stijgt door kapitaalinjectie

(7/27/2007)
Nissan investeert nog eens 2,4 miljoen pond (3,55 miljoen euro) in zijn fabriek in het Britse Sunderland om de productie van de Qashqai te verhogen. Met de kapitaalinjectie neemt het productievolume met twintig procent toe, waarmee Nissan kan voldoen aan de grote vraag naar de compacte crossover.

Sinds de introductie van de Nissan Qashqai in december vorig jaar zijn er al meer dan 60.000 van de band gerold. Voor het einde van boekjaar 2007 zijn daar naar verwachting nog 130.000 exemplaren bij gekomen. De extra investering wordt aangewend om de productielijn van de Qashqai uit te breiden. Die draait op volle kracht om aan de grote Europese vraag naar de auto te voldoen. Het orderboek voor Europa telt nu bijna 60.000 bestellingen.

De Qashqai â die onlangs de maximale score van vijf sterren behaalde in de zware crashtests van het European New Car Assessment Progamme (EuroNCAP) voor de veiligheid van volwassen inzittenden â is ook een groot succes in Japan, waar de verkoop vorige week is begonnen. Hoewel de verkoopprognose voor Japan op 2.000 autoâs per maand stond, zijn er in de eerste week al 5.000 orders genoteerd voor de Qashqai, die voor de Japanse markt Dualis is gedoopt.

Kevin Fitzpatrick, Deputy Managing Director van de Nissan-fabriek in Sunderland: âDe Qashqai is ongekend populair en helpt ons aan een recordproductie in 2007. Het is een grote uitdaging om aan de enorme vraag te voldoen en onze productiemedewerkers verdienen alle lof voor hun harde werken. Toch zou elke fabriek net als wij blij zijn met een dergelijke uitdaging. De extra investering vanuit Japan helpt ons om bepaalde maatregelen te treffen, zoals het verplaatsen van de productie van de Note naar onze tweede productielijn in september, zodat er capaciteit vrijkomt voor de Qashqai.â

De kapitaalinjectie brengt de totale investering van Nissan in de fabriek in Sunderland op 2,38 miljard pond (3,52 miljard euro). In 2007 komt de totale productie van de fabriek naar verwachting uit op 390.000 autoâs. Het vorige productierecord stamt uit 2003, toen er 332.000 autoâs gebouwd werden.