Gemeente Wageningen

Uitkomsten rapporten Vlinder en Pantarijn omgezet naar eerste acties

In de afgelopen periode hebben de rapportages met betrekking tot De Vlinder en Pantarijn kwetsbaarheden in het functioneren van de bestuurlijke en ambtelijke organisatie van de gemeente Wageningen gesignaleerd. Kwetsbaarheden waarvan tevens wordt gemeld dat herhaling niet is uit te sluiten. De aanbevelingen in genoemde rapportages zijn
-voor zover dat nog noodzakelijk was- voor het college en de ambtelijke organisatie reden geweest om op een breed terrein van de bedrijfsvoering na te gaan of de kwaliteit van het functioneren moet worden verbeterd. Inmiddels is een aantal acties in gang gezet die moeten bijdragen tot deze verbetering.

Informatievoorziening rond projecten aan college en raad Om tijdige en adequate besluitvorming over projecten in bestuur en organisatie te borgen, is voor de gehele organisatie het gebruik van een standaard-format ingevoerd, dat moet worden ingevuld bij de start van elke groot project. Zaken die in dit format helder moeten worden weergegeven zijn: de doelstelling van het project, definities, looptijd, verantwoordelijkheden, budgetten, de relatie tussen het project en de staande organisatie, rapportage, verantwoording, etc. Vanzelfsprekend is ook de scope van het project een belangrijk element. Het format dient eveneens uitsluitsel te geven over de controlling van het project, inclusief de financiële control.

Bij de start van elk project zal tevens zekerheid moeten bestaan over de exploitatie(mogelijkheden) na afronding van het project. De besluitvorming daarover zal geen twijfel mogen overlaten.

Verder vindt er momenteel een organisatiebrede schouw plaats naar het antwoord op de vraag of er inderdaad grote risico's bestaan bij lopende projecten, zoals het Pantarijn-rapport vermeldt. Doelstelling is om in september 2007 vast te kunnen stellen of onze gemeente bij andere projecten inderdaad soortgelijke risico's loopt als bij de Pantarijn en welke dat dan zijn.
Tenslotte zal in de tweede helft van dit jaar een ontwikkeltraject projectmatig werken worden aangeboden aan de daarvoor in aanmerking komende medewerkers.

Archiefvorming

Binnen de ambtelijke organisatie is een `quick scan' en een verbeterproject voor de gemeentebrede archivering opgezet. Aan de hand van een tweetal interne notities worden verbeteracties ingezet, met een speciaal accent op de archivering van grote projecten.

Naast het hanteren van adequate en eenduidige procedures, het in acht nemen van regels en de juiste toepassing van formats is openheid en transparantie onmisbaar voor een goed beheer van processen en projecten. De verbetering van het bestuur en de ambtelijke organisatie zal de komende maanden nader worden besproken door de gemeenteraad, het college en binnen de gemeentelijke organisatie.