huisartsenzorg

Oriënterende monitor NZa huisartsenzorg

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ/FBI 2785072

27 juli 2007

Hierbij bied ik u de eerste oriënterende monitor aan, die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft uitgevoerd naar de huisartsenzorg.

Inleiding
VWS heeft vorig jaar de NZa, mede namens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) de opdracht gegeven om de meer kwalitatieve aspecten van het op 1 januari 2006 nieuw ingevoerde bekostigingssysteem voor huisartsen te monitoren. Deze oriënterende monitor van de NZa heeft tot doel inzichtelijk te maken of de nieuwe bekostigingssystematiek en de economische prikkels die ervan uitgaan, bijdragen aan de borging van de publieke belangen van kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid. Tevens heeft de NZa gekeken in hoeverre de doelstellingen, zoals geformuleerd in het zogeheten Vogelaar akkoord, gedragen worden door het bekostigingssysteem dat partijen overeen zijn gekomen. In bijgaand rapport beschrijft de NZa haar eerste bevindingen en aanbevelingen. In 2008 brengt de NZa een reguliere monitor uit over de huisartsenzorg. Mijns inziens vormen de resultaten uit de oriënterende monitor daar een goede aanzet voor.

Toelichting onderzoek NZa
De NZa heeft de monitor met name gebaseerd op bestaande literatuur, bestaande kwantitatieve data over huisartsenzorg, een enquête onder een panel van huisartsen en interviews met zorgverzekeraars, de LHV, ZN, de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) en de Consumentenbond.
In de oriënterende monitor trekt de NZa nog geen harde conclusies, maar beschrijft haar eerste bevindingen ten aanzien van de invloed van het nieuwe bekostigingssysteem op de publieke belangen kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid. Kortheidshalve verwijs ik u hiervoor naar de bijlage. De effecten van het nieuwe systeem op deze publieke belangen zijn over het algemeen positief te noemen. Niettemin plaatst de NZa een aantal kanttekeningen, die ook naar voren komen in de aanbevelingen die de NZa heeft gedaan voor de toekomst. Een groot deel van de aanbevelingen heeft betrekking op acties die de NZa zelf zal uitvoeren in de (nabije) toekomst. Ik onderschrijf de aanbevelingen en ondersteun de NZa in haar taak om deze vervolgacties mee te nemen in de reguliere monitor.
De andere aanbevelingen betreffen eventuele wijzigingen van afspraken die partijen in het Vogelaar akkoord hebben gemaakt. Ik zal deze onderwerpen dan ook agenderen in het overleg dat partijen elk kwartaal gezamenlijk voeren.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink