Nederlandse Vakbond Varkenshouders

Kenmerk: P4888
NVV: Hof Arnhem oordeelt wederom dat de Staat alle schade van een buitensporig getroffen ondernemer door WHV moet vergoeden

Het Hof in Arnhem heeft op 3 juli jl. opnieuw een tussenarrest gewezen na het eerdere tussenarrest van 29 augustus 2006 in de procedure die de Nederlandse Vakbond Varkenshouder (NVV) heeft aangespannen tegen de Staat in verband met de in 1998 ingevoerde Wet Herstructurering Varkenshouderij. Via deze wet heeft de Staat destijds bij de varkenshouders zonder vergoeding productierechten afgenomen.

Met het huidige tussenarrest bevestigt het Hof dat één van de door de NVV naar voren geschoven speerpuntbedrijven in deze procedure door het onrechtmatig handelen van de Staat recht heeft op het vergoeden van alle geleden en nog te lijden schade!

Voor een ander speerpuntbedrijf heeft het Hof bepaald dat een getuigedeskundige moet vaststellen wat de hoogte is van het vermogensverlies op de in 1994 door deze ondernemer aangekochte productierechten. Dit om het bewijs te leveren dat de verloren gegane mestproductierechten wel degelijk tegen betaling zijn verkregen en de Staat door middel van de WHV ook deze ondernemer vermogensschade heeft toegebracht.

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg is van mening dat ook deze zoveelste positieve uitspraak voor de NVV wederom aangeeft dat de Staat aansprakelijk is voor zowel de geleden als de nog te lijden schade door ondernemers als gevolg van de invoering en de uitwerking van de WHV. "Wat de Staat gedaan heeft is en blijft in onze ogen diefstal", aldus Zwanenburg. "Men heeft de varkenshouders destijds zonder vergoeding productierechten afgenomen. Dat is ook precies de reden waarom de NVV zo volhardend is in deze procedure. Ons is groot onrecht aangedaan waaruit schade is voortgevloeid. Hiervoor is de Staat aansprakelijk. We procederen desnoods door tot het Europese Hof in Straatsburg."

Verder geeft Zwanenburg aan dat al diverse keren de waarde en de noodzaak van deze WHV-procedure, die de NVV al vanaf 1998 voert, is bewezen. Bij diverse discussies over zowel de mestwetgeving als de omvang van de varkenshouderij in Nederland vinden allerlei partijen het nodig termen zoals korten of reguleren van productierechten in de mond te nemen. Door de WHV-procedure moet men zich wel realiseren dat dit niet zomaar kan. Dit wordt wederom bevestigd door het tussenarrest van 3 juli.

---
Zwanenburg (06-51103390)