Politie Gelderland-Zuid

Gordelcontroles

Druten/Zaltbommel, 27-07-2007 o De politie heeft donderdagmiddag op twee locaties in de regio gordelcontroles gehouden, namelijk in Druten en Zaltbommel.

In Druten werd gecontroleerd op de Van Heemstraweg. Er werden daar 15 bekeuringen uitgedeeld voor het niet dragen van de gordel. Daarnaast zijn twee bekeuringen gegeven voor het negeren van een inhaalverbod en vier in verband met technische gebreken. Tijdens de controle in Zaltbommel, op de Steenweg, werden 12 bestuurders bekeurd die hun gordel niet omhadden. Uit onderzoek blijkt het belang van het dragen van de gordel.

Feit: het dragen van een gordel reduceert het risico op letsel met 40%

Hij droeg geen gordel Wie een gordel draagt, loopt een stuk minder risico op letsel bij een ongeval: een afname van 40% door het dragen van de gordel. Wanneer dit ook nog gecombineerd wordt met een airbag wordt dat 50%. Sinds 1992 is het verplicht om zowel op de voor- als op de achterstoelen de veiligheidsgordel te dragen, voor volwassenen én voor kinderen. De regels voor veilig vervoer van kinderen zijn in 2006 aangepast. Voor meer informatie kunt u terecht op www.verkeershandhaving.nl waar een dossier over het onderwerp kinderzitjes is opgenomen.

De politie controleert intensief op het dragen van de gordel, omdat deze bij een ongeval levensreddend en letselbesparend werkt. Het risico van een dodelijk ongeval is zonder gordel bijna de helft groter dan met gordel.
(08)