ARUBA: kort geding om uitspraak Hoge Raad over homohuwelijk

27/07/2007 15:00



Homo Lesbische Federatie Nederland (HLBF)



27 juli 2007

BREDA/ORANJESTAD - Ondanks de vele toezeggingen en het perscommuniqué (26 juli '07) van de Arubaanse regering blijft het Land Aruba weigeren de uitspraak van de Hoge Raad van 13 april jl. uit te voeren. In dit arrest had de Hoge Raad bepaald dat in Nederland gesloten huwelijken in het gehele Koninkrijk dezelfde rechtskracht bezitten en derhalve, zonder voorafgaande toetsing, erkend dienen te worden.

Sedert de uitspraak van de Hoge Raad heeft een in Aruba woonachtig homoseksueel echtpaar herhaaldelijk getracht hun huwelijk te laten registreren. Deze pogingen bleken telkenmale tevergeefs waarbij de dienst Burgerlijke Stand als reden ondermeer opgaf dat de computersystemen niet waren aangepast waarop de inschrijving werd geweigerd. Na enige correspondentie stelde de dienst Burgerlijke Stand dat zij voornemens was de inschrijving te verrichten. Dit echter na een onderzoek en toetsing aan de openbare orde. Hierbij volledig voorbijgaand aan het arrest van de Hoge Raad die een dergelijk onderzoek en toetsing expliciet verbood.

Vanwege de weigering van het Land Aruba zich neer te leggen bij de uitspraak van de Hoge Raad is afgelopen dinsdag (24 juli '07) een kort geding procedure gestart bij het Gerecht in Eerste Aanleg te Oranjestad, Aruba. In dit kort geding vraagt het echtpaar de rechtbank het Land Aruba te bevelen de inschrijving en registratie uit te voeren op straffe van een dwangsom van Afl. 1.000.000,- (Euro 440.000,-) per dag dat het Land geen uitvoering geeft aan dit bevel.

HLBF-voorzitter André van Wanrooij laat weten het te betreuren dat het Land Aruba de zaak zo ver op de spits drijft. "De uitspraak van de Hoge Raad is overduidelijk. Zelfs de Arubaanse Minister Wever (MEP) van Administratieve Zaken heeft eerder verklaard zich bij de uitspraak neer te leggen. Met de huidige handelwijze laat het Land Aruba zien dat het woord van haar eigen Minister niet veel waarde heeft." Over de houding van Nederland in deze kwestie zegt van Wanrooij: "Staatssecretaris Bijleveld (CDA) van Koninkrijksrelaties heeft al meermaals verklaard dat zij vertrouwt op de toezeggingen van Aruba. Ik hoop dat zij, ook in het kader van de komende Staatkundige veranderingen, in de toekomst wat minder naïef zal blijken."

Het actualiteitenprogramma Een Vandaag besteed in de uitzending van vrijdag 27 juli (18.20u, NED 1) uitgebreid aandacht aan de Arubaanse weigering gevolg te geven aan de uitspraak van de Hoge Raad.





http://www.hlbf.nl