Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Het wordt rustiger op de Kaap, houden zo!

Deelgemeentevoorzitter Dagmar Oudshoorn en Burgemeester Opsteletn dansen de salsa De afgelopen maanden hebben verschillende partijen zich ongelooflijk ingezet voor de verbetering van de veiligheid op Katendrecht. Nu, circa 4 maanden later, lijkt het erop dat de Kaap weer in een rustig vaarwater is beland. Door middel van deze brief brengen wij u voor de derde en voorlopig laatste keer op de hoogte van de stand van zaken.

Burgemeester Opstelten voorzichtig positief
Tijdens zijn derde bezoek aan Katendrecht, op 29 juni jl., kreeg burgemeester Ivo Opstelten van verschillende bewoners en ondernemers te horen dat het de laatste maanden rustiger is geworden op de Kaap en dat ze zich nu veiliger voelen. De terugloop van het aantal geweldincidenten heeft dit gevoel alleen maar versterkt.

Voortzetting preventief fouilleren
Sinds april 2007 zijn er circa 1.500 personen en 500 voertuigen gecontroleerd. Daarbij werden 20 wapens in beslag genomen. Om ervoor te zorgen dat het ook deze zomer rustig blijft, heeft de burgemeester besloten het preventief fouilleren te verlengen tot oktober 2007. Ook de extra inzet van Stadstoezicht gaat tot oktober door.

Nachtcafé gesloten
Een belangrijke stap in het terugbrengen van de rust in de wijk is de definitieve sluiting van het nachtcafé aan het Deliplein. Dit gebeurde op 29 juni jl. Hierdoor kunnen de omwonenden voor het eerst sinds jaren weer rustig slapen. Mensen van buiten de wijk hebben ook geen reden meer om s nachts Katendrecht in te rijden.

Tegengaan overlast van jongeren
Om overlast tegen te gaan, wordt ook veel met de jongeren gepraat. Dit gebeurt niet alleen door professionele instellingen, maar ook door de groep voornamelijk Antilliaanse moeders die in de vorige bewonersbrief is geïntroduceerd. Steeds meer jongeren melden zich om zich positief in te zetten voor de wijk. Samen met deze jongeren worden activiteiten georganiseerd in het jongerencentrum.

Aanpak De Nieuwe Unie
Ook woningcorporatie De Nieuwe Unie neemt haar verantwoordelijkheid in het versneld verbeteren van de leefbaarheid op Katendrecht. Zo zijn alle overlastgevende panden in kaart gebracht en worden de huurders nauwlettend in de gaten gehouden.

Daar waar nodig, wordt gepast opgetreden. Om problemen van bewoners die slachtoffer zijn van inbraak, vandalisme, burengerucht, e.d. beter aan te pakken, is een nieuwe buurtmeester aangesteld.

Activiteiten in de wijk
Om de wijk weer gezellig te maken, zijn er de afgelopen maand verschillende activiteiten georganiseerd. Zo was het Flamenco festival tijdens de opening van het Deliplein een groot succes. Ze werd goed bezocht door de bewoners en door mensen van buiten de wijk. Een paar dagen later werden de kampioenen gehuldigd tijdens de afsluiting van het seizoen van de schoolsportvereniging.

Kaapweek
In de Kaapweek, op 30 juni geopend met een dansende burgemeester Ivo Opstelten en deelgemeentevoorzitter Dagmar Oudshoorn (foto), zijn samen met de bewoners diverse activiteiten georganiseerd, waaronder een jongerendebat, Antilliaanse bingo (Bon Kuné) en verschillende workshops. Dankzij deze samenwerking weten bewoners en de verschillende instellingen elkaar nu makkelijker te vinden.

Het einde van de Kaapweek was vrijdag 6 juli gepland met een kadeconcert en een geïmproviseerd buurtrestaurant. Deze activiteiten werden uiteindelijk verplaatst naar het intieme Kantonees restaurant Wing Wah. Na een heerlijk Chinees buffet met een Somalisch voorafje, trad de tienkoppige multiculti salsaband Bayamo ter plekke op. Zo was er toch sprake van een tropisch sfeertje. Oud, nieuw, autochtoon, allochtoon, jong, oud swingde alsof het een lieve lust was.

Meld geweld of als u iets positiefs wilt bijdragen De politie en (deel)gemeente kunnen alleen optreden als ze weten dat iets niet in de haak is. Daarvoor is ook hulp nodig van de bewoners, zij weten als geen ander wat er aan de hand is en zijn de eerste die overlast ervaren. Aarzel niet, maar bel meteen. Melden helpt! U kunt ook bellen als u iets positiefs wilt bijdragen, graag zelfs.

Belangrijke telefoonnummers

112 politie bij spoedeisende gevallen
0900 88 44 politie voor overige meldingen
010 291 60 60 meldpunt overlast van de deelgemeente Feijenoord 0800 70 00 voor anonieme meldingen over gepleegde misdrijven 010 484 27 43 Katendrechtse Bewonersorganisatie (KBO) en BdF-opbouwwerkster

Vragen
Misschien heeft u na het lezen van deze bewonersbrief nog vragen. Bel dan met de wijkregisseur voor Katendrecht, de heer Joeri Viergever, via telefoonnummer (010) 291 60 40.