Warchild


Gevechten in Oost-Congo
Het geweld in Oost-Congo breidt zich uit en spanningen tussen verschillende gewapende groepen nemen toe. Sinds januari zijn al 165.000 mensen op de vlucht geslagen. Afgelopen week zei de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zeer bezorgd te zijn over de situatie in de provincies Noord en Zuid Kivu, waar ook War Child werkzaam is.

Re-integratie ex-rebellen mislukt
Spanningen tussen verschillende groepen lopen op. Naar schatting 10.000 Rwandese hutu-milities van de FDLR zijn actief in het grensgebied. Tegenover hen staan troepen die trouw zijn aan voormalige rebellenleider Laurent Nkunda. Hij zegt de Banyamulenge, etnische Tutsi's, te willen beschermen. Nkunda maakte in januari afspraken met de Congolese regering om zijn troepen te ontwapenen en te mixen met troepen van het regeringsleger tot zogenaamde `gemengde brigades'. Dit proces is niet geslaagd. De gemengde brigades opereren los van het reguliere regeringsleger waardoor spanningen toenemen.

Stop rekrutering kindsoldaten
De Verenigde Naties heeft de gewapende groepen opgeroepen te stoppen met vechten en met het rekruteren van soldaten. De VN veroordeelde daarbij de rekrutering van kindsoldaten en riep de troepen op alle kinderen die nog in hun gelederen zijn, vrij te laten.