Gemeente Kerkrade

P E R S B E R I C H T

27 juli 2007

Uitreiking eEnergieboxen project Energiecompetitie 2007-2008

Recent is de uitgifte gestart van 6000 zogenaamde Energieboxen in het kader van het project Energiecompetitie 2007-2008. Huishoudens in de gemeenten Heerlen, Kerkrade en Landgraaf met een netto-jaarinkomen tot 14.000 euro kunnen in aanmerking komen voor een gratis Energiebox. De box bevat allerlei energiebesparende materialen zoals spaarlampen en een leuke verjaardagskalender met energiebesparende tips.

Vandaag werd tijdens een informele bijeenkomst uitgebreid stil gestaan bij het uitreiken van de eerste boxen. Hierbij waren naast alle energiespecialisten ook de verantwoordelijke portefeuillehouders Cor Duijf (plaatsvervanger wethouder Lex Smeets van ruimtelijke ordening en stadsontwikkeling) van Heerlen, wethouder Freed Janssen (milieu) van Landgraaf en wethouder Ralf Krewinkel (milieu) van Kerkrade aanwezig. Ter plekke waren zij meteen getuige van de normale ochtendprocedure die de energiespecialisten doorlopen als ze de huishoudens gaan bezoeken.

Actie Energieboxen gaat door!
Gezinnen uit de doelgroep, kunnen gratis een box ontvangen door een bestelkaart in te sturen. Andere huishoudens kunnen ook een Energiebox krijgen met een korting van 15% op de winkelprijs. Ook zij dienen een bestelkaart te versturen. De actie is eind mei gestart en op dit moment zijn al bijna 3000 boxen besteld. Aangezien er nog heel wat boxen zijn, gaat de actie voorlopig nog door zolang de voorraad strekt. Voor meer info zie www.kerkrade.nl, www.heerlen.nl of www.landgraaf.nl. Inmiddels zijn de energiespecialisten al begonnen met het uitdelen en eventueel installeren van pakketten. De uitgifte van de boxen gebeurt vanuit twee coördinatiepunten, namelijk bij Licom in Heerlen en D'r Sjalter in Kerkrade.

Inzet werkzoekenden
De ongeveer 50 specialisten zijn grotendeels werkzoekenden die door de gemeente zijn benaderd om mee te doen aan dit project. Daarnaast werken er ook vrijwilligers mee als specialist.. De deelname van werkzoekenden was voor Heerlen, Kerkrade en Landgraaf van groot belang. Op deze manier kan weer een aantal van hen aan de slag. De specialisten volgden begin juli 2007 een korte opleiding tot energiespecialist. Zij bezoeken de huishoudens om de energiebesparende producten uit de Energiebox te installeren en de bewoners te informeren over energiebesparing en een gezond klimaat.

Energiecompetitie 2007-2008
Heerlen, Kerkrade en Landgraaf hebben van het Ministerie van VROM 250.000 euro subsidie gekregen voor de uitvoering van het project 'Energiecompetitie 2007-2008'. De uitgifte van 6000 gratis energiebesparende pakketten door energiespecialisten is een onderdeel van het project. Ook staan nog zaken als de 'Energiebesparingswedstrijd' en de 'Scholenenergiecompetitie' op het programma. Deze projecten gaan dit najaar lopen. Daar wordt later nog uitvoerig op terug gekomen. komen we later nog uitvoerig op terug.

////////////////////////////////////

De Energiecompetitie 2007 -2008 is een samenwerking tussen de gemeenten Heerlen, Kerkrade en Landgraaf, de onderwijsstichtingen Movare en Innovo, de woningcorporaties Woonpunt Parkstad, Hestia Groep, Weller, Wonen-Zuid, Woningvereniging Ubach over Worms, Wonen Heuvelsteden, Woningstichting de Voorzorg en Woningstichting Land van Rode en Vrijwilligercentrale Parkstad, Tracee en Impuls.


---