Gemeente Leeuwarden


Kenniscampus Leeuwarden

Bron: Gemeente Leeuwarden (27-07-2007)

De gemeente Leeuwarden, de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL), de Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) en Hogeschool Van Hall Larenstein versterken het hoger onderwijs en onderzoek in de regio door de ontwikkeling van de Kenniscampus Leeuwarden. Naast onderwijsgebouwen krijgt de campus studentenhuisvesting, een sporthal, copyshops, horeca-gelegenheden, een evenemententerrein en kinderopvang. Een plein tussen de gebouwen van de CHN en de NHL vormt het hart van de campus. Op de Kenniscampus vinden uiteindelijk ruim 14.000 studenten en 2.000 medewerkers een plek.

De campus bestrijkt het gebied tussen de Dokkumer Ee en zwembad De Blauwe Golf. Het krijgt een verkeersluw en openbaar karakter met veel groen, waterpartijen en wandel- en fietspaden. Tussen de campus, de binnenstad en het centraal station worden speciale fietsroutes aangelegd. Bovendien komt er een zeer frequente busverbinding naar het centraal station. De campus krijgt twee parkeerterreinen. Ook bezoekers van de binnenstad kunnen gebruik maken van de parkeergelegenheid.

De komende vijf tot tien jaar wordt meer dan EUR150 miljoen geïnvesteerd in het Leeuwarder hoger onderwijs. Voor de ruimtelijke ontwikkeling werken gemeente, NHL en CHN nauw samen in een publiek-private-samenwerking. De beide hogescholen investeren gezamenlijk EUR75 miljoen aan de campus, terwijl gemeente en provincie elk EUR10 miljoen bijdragen. Bij Kompas, een subsidieregeling voor Noord-Nederland, is aanvraag gedaan voor een bijdrage van EUR4 miljoen. Het plan is financieel haalbaar. De komende jaren wordt gezocht naar andere investeerders om de potenties van het plan in zijn volle omvang te benutten.

Ruimtelijk Plan
Op 15 juli 2005 hebben de verschillende partijen overeenstemming bereikt over het ruimtelijk plan voor de ontwikkeling van de campus in het gebied rond de Rengerslaan samengebracht in een masterplan. Het college van burgemeester en wethouders heeft het Masterplan in december 2005 in de inspraak gebracht. Naar aanleiding van de inspraakreacties heeft het college op 7 maart 2006 een reactienota vastgesteld.

Innovatieve Kenniscampus
De Kenniscampus Leeuwarden staat aan de vooravond van uitvoering. Daarom ligt er nu een unieke kans om innovatie in relatie tot duurzaamheid tot een ambitie te maken voor de ontwikkeling van de Kenniscampus. Het bestuur van de Kenniscampus i.o. heeft op 15 februari 2006 besloten om een project op te starten waarin wordt onderzocht hoe deze ambitie waargemaakt kan worden. Een duurzame Kenniscampus biedt een onderscheidend onderwijsklimaat, dat een aanzuigende werking heeft op studenten en bedrijven.

Meer weten?
Voor vragen kunt u contact opnemen met het projectbureau Kenniscampus Leeuwarden, via 058 - 233 88 88.