Socialistische Partij afdeling Oss

Chris Ermers: Wonen, wijken en integratie

27-07-2007 *
Wethouder Chris Ermers was onlangs weer eens in Den Haag, als lid van de adviescommissie Asiel en integratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De commissie bestaat uit een twintigtal burgemeesters en wethouders en adviseert, gevraagd en ongevraagd, de regering.

Deze keer was de nieuwe minister van Wonen, welzijn en integratie, mevrouw Vogelaar, te gast. Een van de gespreksthema's was een spraakmakend project van dit kabinet getiteld: 'Van probleemwijk naar prachtwijk'. Het gaat om een veertigtal wijken waaronder uiteraard geen wijk uit Oss. Want voor Oss geldt eigenlijk alleen het tweede deel van de titel van het project. Na aanleiding hiervan vertelde Chris ons: Een week eerder was ik te gast bij de wijkraad van de Ruwaard, vooral om te praten over het integratieproces in deze wijk. We hebben samen gekeken naar de sterke en zwakke kanten van de wijk. Voor zover er zwakke kanten genoemd zijn, ben ik ze eerlijk gezegd alweer vergeten. Van de sterke kanten is me vooral de aanpak in het project 'Keten in de buurt' bijgebleven. Een hele directe en positieve aanpak. Erop uit en naar de mensen toe. Samen, als woningbouwvereniging, opbouwwerk, wijkraad en wijkstichting en de mensen in de buurt, de boel aanpakken. Jong, oud, allochtoon, autochtoon... Ik mocht op zaterdagmorgen getuige zijn van deze aanpak; een aanpak waar minister Vogelaar volgens mij een voorbeeld aan kan nemen.

Afgelopen maandag was er samen met de panels van allochtonen en autochtonen een inspraakavond over het beleidsplan WMO. Eén van de prestatievelden in de WMO gaat over het verbeteren van de leefbaarheid en de sociale samenhang in buurten en wijken. In het gesprek bleek heel sterk dat mensen een hele wijk al erg groot vinden en dat men meer contacten en samenhang zoekt op het niveau van straat en buurt. Een belangrijk signaal dat heel goed past bij datgene wat ik hiervoor zei over het sterke van de 'keten-in-de-buurt'-aanpak.

Terug naar de adviescommissie Asiel en integratie. In die bijeenkomst bleek dat het (met een Parel van Integratie beloonde) Osse integratiebeleid ook bij de VNG was opgemerkt. Binnenkort komt men poolshoogte nemen om onze aanpak te gebruiken voor het ontwikkelen van een VNG-visie op integratie. We zullen ze dan maar meteen eens kennis laten maken met de wijkaanpak in ontwikkeling. Voor beter wonen in de wijken en voor meer integratie.