Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

IJsbrand Chardon op weg naar twintigste titel

27/07/2007

BEEKBERGEN (KNHS) - IJsbrand Chardon kan zijn twintigste overwinning bij de Nederlandse kampioenschappen vierspannen al nauwelijks meer ontgaan. De menner uit Den Hoorn reed vrijdag in Beekbergen een foutloze dressuurproef. Het secure optreden bracht hem niet alleen ruimschoots aan de leiding in de tussenstand van het NK, ook alle buitenlandse deelnemers aan het CAI zette hij op achterstand.

Vier van de vijf juryleden zetten Chardon op de eerste plaats, alleen de Brit Andrew Counsell had een afwijkende mening, hij vond de Zwitser Daniel Würgler en de Hongaar Jozsef Dobrovitz beter. ,,Die zat misschien even ergens anders naar te kijken. Ach, ik maak me er niet druk om. Ook juryleden zijn mensen, soms zit je er wel eens naast. Ik ben blij nog eens zo'n goed resultaat te hebben kunnen neerzetten."

De tevredenheid over zijn eigen optreden telde voor de Westlander dan ook vele malen zwaarder dan de mening van anderen. ,,Dit was mijn beste dressuurproef van dit jaar. Ik had tevoren rekening gehouden met de omstandigheden, had mijn paarden in de warming-up meer werk laten doen zodat ze niet te fris waren. Ik had een heel goed gevoel, alles paste. Ik kon rijden wat ik wilde. Iedereen was laaiend enthousiast, nou, dan kan ik natuurlijk niet achter blijven."

Koos de Ronde (Zwartewaal) staat ex aequo met Harry de Ruyter (Kessel Lb) op de tweede plaats. De Ronde vormde vorige maand samen met Chardon de Nederlandse afvaardiging die de landenwedstrijd van het CHIO Aken won. Toen overkwam de Zuid-Hollander in de dressuur een grote fout door een verkeerd parcours te rijden.

,,Dat is mij ditmaal bespaard gebleven. Maar ik heb wel een paar kleine foutjes gemaakt", aldus De Ronde. ,,Mijn paard rechtsvoor, Matador, was snel afgeleid, vooral in de stap." In Beekbergen zorgde de harde wind voor onder meer klapperende vlaggen. ,,Er was veel atmosfeer rond de ring", zei De Ronde die wel tevreden was met de aanblik van de talrijke toeschouwers in Beekbergen.

Volgens De Ronde is de strijd om de nationale titel al beslist. ,,IJsbrand staat 13 punten los, dat is 65 seconden. Ruim tien seconden voor de marathon van morgen, dat is normaal gesproken niet meer goed te maken. Ik kan mij op de tweede plaats concentreren", aldus de menner die in Aken de marathon op glorieuze wijze won.

www.caibeekbergen.nl

©Rinaldo de Craen