Times New RomanPersbericht EénVandaag
vrijdag 27 juli 2007

Vrijgelaten Palestijnse arts:

gruwelijke martelingen tijdens gevangenschap

De Palestijnse arts die samen met vijf Bulgaarse verpleegsters jarenlang vastzat in Libië, is langdurig gemarteld tijdens zijn gevangenschap in Libië. Dat vertelt de arts, Ashraf Elhagoug, aan EénVandaag vanavond.

De arts zat jarenlang vast op verdenking van het besmetten van 438 kinderen met het hiv-virus. Afgelopen week kwam de arts samen met de vijf Bulgaarse verpleegster vrij na langdurige diplomatieke druk en overleg vanuit de EU.

EénVandaag reisde mee naar Bulgarije met de ouders van Ashraf, die sinds 2005 in Nederland wonen, en sprak exclusief met de Palestijnse arts. Voor het eerst vertelt Ashraf over de jarenlange martelingen die hij en de verpleegsters hebben moeten ondergaan. ,,Toen ik helemaal naakt stond, kreeg ik electroshocks op mijn genitaliën. een electriciteisdraad werd vastgebonden aan mijn voet en een andere aan mijn penis. Ik werd ook aangevallen door een politiehond. Hij heeft me verkracht. Ze zeiden letterlijk tegen mij: in Egypte gebruiken ze apen om gevangenen te verkrachten, hier in Libië gebruiken we honden."

Na zijn vrijlating moest Ashraf verklaren dat hij goed was behandeld en dat er geen agressie tegen hem was gebruikt.

De arts heeft in Nederland de vluchtelingenstatus gekregen. Staatssecretaris Albayrak heeft toegezegd Elhagoug zo snel mogelijk de Nederlandse nationaliteit te verlenen.

Uitzending EénVandaag. vrijdag 27 juli 2007, 18.17 uur, Nederland 1. Voor meer info (