Gemeente Helden

Hondenpoep al jaren in de top 3 van Nederland!

Hondenpoep staat steevast in de top drie van ergernissen. De viervoeters kunnen er wat van. Gemiddeld produceren ze 0,3 kilo uitwerpselen per dag. Aangezien Nederland zo´n 1,4 miljoen honden telt, hebben we het over een jaarlijkse hoop van 150 miljoen kilo. Waar laten we die, als we al die poep niet onder onze schoenen willen? En moet 'oom agent' nou echt achter elke hondenbezitter aanlopen, om ervoor te zorgen dat een drol in de goot of in het poepzakje belandt en niet op straat?

Behalve overlast en ergernis kan hondenpoep ook een worminfectie (Toxocara) veroorzaken. Zo´n infectie is bij de mens in het algemeen goedaardig en van korte duur, maar kan ook gepaard gaan met griepachtige verschijnselen en sporadisch kan dit leiden tot oogaandoeningen en zelfs blindheid. Wanneer uitwerpselen terechtkomen op plaatsen waar kinderen spelen, zoals zandbakken en kinderspeelplaatsen bestaat de kans dat kinderen besmet worden. Bij kinderen met astmatische klachten kunnen dan vaker ademhalingsproblemen ontstaan. Uit landelijk onderzoek blijkt dat veel zandbakken besmet zijn (80 procent) en dat tussen de 4 en 10 procent van de kinderen antistoffen tegen Toxocara heeft ontwikkeld. Gelukkig leidt dit vrijwel nooit tot ernstige klachten.

Wat is dit toch en waarom staat hondenpoep genoteerd binnen de top 3 van grootste irritaties in Nederland en valt er gewoon helemaal niks aan te doen? Is het dan zoveel moeite om die drol van je liefhebbende viervoeter direct eventjes op te ruimen als hij tijdens de wandeling ergens op z´n gemakje z´n behoefte gaat zitten doen? Dit is overigens volgens de Algemene Plaatselijke Verordening verplicht!

En dat opruimen hoeft echt niet duur te zijn!

Een paar boterhamzakjes of diepvrieszakjes in je jas of broekzak meenemen. Gewoon je hand in het zakje doen, hoop(je) oprapen, zakje terugvouwen over je hand, knoopje erin en in de eerste de beste vuilnisbak doen. Of als je met meerdere honden loopt en er is geen vuilnisbak voorhanden, dan neem je een plastic zak mee en daar bewaar je de hele heisa in tot je thuis komt en dan deponeer je het in de vuilnisbak.

Uit onderzoek is eveneens gebleken dat de hondenbezitter zelf net zoveel last van de uitwerpselen kan hebben als de niet-hondenbezitter, die we er meestal over horen klagen. Hondenbezitters hebben zelfs meer kans om in een drol te trappen. Zij lopen immers veel vaker over de veldjes waar poep ligt. Maar de hondenbezitter kan wel wat hebben. Hij zal zijn huisdier nooit louter zien als een poepmachine, die overlast veroorzaakt. Als u ziet dat mensen hun hond laten poepen op plaatsen waar dit niet mag, wordt dan niet boos maar spreek de hondenbezitter er op een nette manier op aan.

Om overlast door hondenpoep enigszins terug te dringen zijn in Helden op de speelveldjes borden geplaatst met verboden voor honden. Verder heeft Helden geen hondenpoepbeleid. Uit proeven elders in het land met uiteenlopende maatregelen blijkt dat er weinig maatregelen echt effectief zijn. Alle middelen, van hondentoiletten tot hondenpoep zuigmachines zijn uitgeprobeerd. Echter met wisselend resultaat want het gaat hier toch om een stukje EIGEN VERANTWOORDING...! Of bestaat dat tegenwoordig niet meer?

27-7-2007 11:21