Eprom beloningsmonitor: bruto loon stijgt 0,3% in het 2e kwartaal


Veel vraag naar communicatie gerelateerde beroepen, met name op strategisch niveau

DEN HAAG, 20070727 -- Het gemiddelde brutoloon is in het tweede kwartaal van 2007 met 0,3 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2007. Op dit moment is er veel vraag naar communicatie gerelateerde beroepen, met name op strategisch niveau.

Beloningsadviseur Loes de Cock:
"Eprom organisatie adviseurs publiceert elk kwartaal een beloningsmonitor, waarin de top drie van stijgers en dalers binnen de door Eprom verschillende gedefinieerde beroepscategorieën worden aangegeven." Deze lijst wordt aangevuld met verklaringen van de beloningsontwikkelingen.

Stijgers en dalers tweede kwartaal 2007 ten opzichte van het eerste kwartaal van 2007.
Stijgers:
Categorie -                      Stijging in %
Communicatie                         5,8
Kwaliteit, arbeid en milieu          2,2
Techniek                             0,6
Dalers:
Categorie -                                   Stijging in %
Personeelsmanagement -                           2,0
Commercie -                                      0,9
Informatie- en communicatietechnologie -         0,4
Deze cijfers blijken uit het continue marktonderzoek van Eprom organisatie adviseurs op basis van data uit de Eprom loonindex (www.loonindex.nl). Ten behoeve van deze beloningsmonitor zijn 7.006 waarnemingen van feitelijk betaalde bruto salarissen in het 2e kwartaal van 2007 vergeleken met 12.842 waarnemingen van feitelijk betaalde bruto salarissen in het eerste kwartaal van 2007.

Meer behoefte aan strategisch communicatieadviseurs

In de categorie communicatie nam Eprom een stijging waar van 5,8%. Als we inzoomen op de beroepsgroepen die hiervan deel uitmaken dan valt het volgende op. De economische groei dwingt organisaties om aandacht te besteden aan de wijze waarop de organisatie in de markt wordt gezien en beleefd, het imago is van wezenlijk belang. Dit zorgt ervoor dat er een grotere vraag ontstaat naar communicatie gerelateerde beroepen, met name op strategisch organisatie niveau. Eprom ziet een stijging van 8,4% in deze beroepsgroep. Aandacht voor communicatie werkt door vanaf het strategisch niveau naar alle onderdelen van de organisatie. Eprom ziet ook een lichte stijging in de beloning van functies op het gebied van public relations en voorlichting (2,5%).

Personeelsontwikkeling achter blijft

In de categorie personeelsmanagement neem Eprom een daling waar van -2,0%. Inzoomend op de beroepsgroepen valt ons een tweedeling op.
In een aantrekkende markt wordt het lastiger om kwalitatief personeel aan te trekken. Dit vraagt extra inspanningen van personeelsmanagement en dwingt organisaties tot inventiviteit op dit gebied. Op dit moment lijkt zich dit slechts te vertalen naar functies op een strategisch HR niveau. De bruto salarissen van deze beroepsgroep laten op dit moment een voorzichtige stijging zien (1,9%). De overige personele beroepen laten een daling zien ten opzichte van het vorige kwartaal. Met name personeelsontwikkeling en -welzijn zorgt voor een sterke daling van de categorie personeelsmanagement (-8,3%). Zijn we niet te sterk extern georiënteerd en vergeten we te zorgen voor onze `eigen mensen'?

De salarisstijging in de horeca houdt aan. In de ICT branche is nog steeds geen schaarste zichtbaar.

De salarissen in de horeca zijn dit kwartaal 5,8% gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal en zitten dus nog steeds in de lift.
De vermeende schaarste van ICT gerelateerde beroepen, ons inziens gebaseerd op angst voor het uitblijven van gespecialiseerd ICT aanbod in de toekomst, komt nog steeds niet tot uiting in de cijfers. We constateren wel correcties in de beloning. De beloning van ICT managers en ICT'ers binnen planning & control is aanzienlijk gedaald (-7,9% resp. -3,5%) en de beloning van beheerders en ontwikkelaars laat een lichte stijging zien (3,2% resp. 1,3%).

Sterke regio´s
In relatie tot de salarisstijging van communicatie gerelateerde beroepen, is het interessant om naar de volgende door Eprom waargenomen regionale bewegingen te kijken. Met name in de provincies Zeeland en Noord-Brabant is er positieve beweging waargenomen in het 2e kwartaal van 2007. Blijkbaar zijn in deze provincies de communicatie experts het meest schaars.
Provincie -    groei van de gemiddelde beloning in %

Zeeland                   2,7
Noord-Brabant             1,8
Gelderland                1,6
Noord-Holland             0,7
Limburg                   0,4
Friesland                 0,1
Utrecht -                 0,4
Groningen -               1,2
Overijssel -              1,8
Zuid-Holland -            2,0
Flevoland                -4,2
Drenthe                  -5,7
Bron: www.loonindex.nl

Eprom organisatie adviseurs
Eprom is als organisatie-adviseurs gespecialiseerd in resultaatgerichtheid en beloningsvraagstukken. Bij organisatieadvies richten Eprom zich op het versterken van personeelsprestaties en het goed in balans brengen van beloning met feitelijke toegevoegde waarde van medewerkers voor hun organisatie.
Eprom bestaat sinds 1991, zijn gevestigd in Den Haag en werken voor:
- grote ondernemingen zoals KPN, ABN AMRO, AKZO NOBEL, SMURFIT KAPPA en KLM
- gemeenten en provincies
- zorginstellingen
- bedrijven in het MKB-segment.
Eprom heeft momenteel een omvang van zestien adviseurs.
Meer informatie is te vinden op www.eprom.nl