Verbond van Verzekeraars

Diefstal personenauto's weer gedaald

Het aantal diefstallen van personenauto's is in het eerste halfjaar van 2007 met acht procent gedaald, van 6.484 naar 5.968. Dat staat in de nieuwste uitgave van Verzekerd!, het magazine van het Verbond van Verzekeraars. Grootste daler is de regio Rotterdam-Rijnmond, met bijna een kwart. Tegelijkertijd is helaas ook het terugvindpercentage (verder) gedaald tot 52,5 procent. "Als die trend zich doorzet, dreigt het terugvindpercentage onder de vijftig procent te komen", meent Werner Postma van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

In vergelijking met twaalf jaar terug is het diefstalrisico van personenauto's meer dan gehalveerd. Vooral de laatste vijf jaar hebben een fikse daling laten zien. Zo verdwenen er in 2002 nog ruim elfduizend (11.681) auto's in een halfjaar tijd, terwijl het aantal vanaf 2003 nooit meer de grens van de tienduizend heeft bereikt. Sterker nog, er is sinds 2003 sprake van een continue daling: van 9.826 in 2003, via 8.585 in 2004, 6.853 in 2005 en 6.484 in 2006 tot 5.968 in de eerste zes maanden van dit jaar.

Strippen
Als wordt gekeken naar de ontwikkeling van het terugvinden van gestolen auto's, is het beeld een stuk minder rooskleurig. Zo werd in 1995 nog bijna driekwart (72,1 procent) van alle personenvoertuigen teruggevonden en dat aantal is in twaalf jaar met maar liefst twintig procent gezakt. Echte bewijzen heeft Postma niet, maar hij denkt persoonlijk dat de daling vooral te maken heeft met het strippen van auto's. "Als je het hebt over trends in de voertuigcriminaliteit staat het strippen van het voertuig wel met stip op nummer één", vertelt hij. "Zeker wanneer dat 'uitgeklede' voertuig ook nog eens is omgekat (andere identiteit), wordt het zo ongeveer zoeken naar een speld in een hooiberg."
Andere belangrijke oorzaak voor de daling van het terugvindpercentage is een puur statistische, meent Postma. "Het aandeel 'gelegenheidsdiefstallen' is gedaald en omdat het terugvindpercentage van joyrijdauto's altijd erg hoog lag, heeft dat direct stevige invloed op het overall-terugvindpercentage."

Jong is hot
Uit de cijfers blijkt verder dat het aantal diefstallen van jonge auto's (van nul tot vier jaar) veel minder is gedaald dan het gemiddelde, met maar vier procent in plaats van acht. Postma: "Eigenlijk mag je dus wel zeggen dat de diefstal van jonge auto's toeneemt."
Volgens hem zijn met name de merken Volkswagen, Audi en Opel populair en is ook in de categorie jong het terugvindpercentage teruggelopen. Met name het terugvinden van superjonge auto's (tot twaalf maanden) blijkt in het eerste halfjaar van 2007 lastig. "In 2006 kwamen nog ruim vier op de tien auto's terug, maar dit jaar reikt de teller niet verder dan bijna dertig procent."

Diefstalrisico bromfiets schrikbarend hoog
Tegenover het positieve dalingsresultaat van het aantal diefstallen van personenauto's staat het hoge aantal bromfietsdiefstallen. In het eerste halfjaar zijn bijna zes op de duizend bromfietsen gestolen en dat is in vergelijking met personenauto's maar liefst zes keer zo hoog. In totaal zijn van de ruim 780.000 gekentekende brom- en snorfietsen 4.588 onvrijwillig van eigenaar gewisseld. Slechts 27 procent daarvan is weer teruggevonden, terwijl gemiddeld bijna de helft van de gekentekende voertuigen na diefstal weer is teruggevonden.

Verzekerd!, juli 2007