Openbaar Ministerie

Opnieuw twee aanhoudingen in onderzoek loverboys Mandy Pijnenburg

CAPELLE A/D IJSSEL/HEERHUGOWAARD: Het Team Commerciële Zeden van de unit Zware Criminaliteit heeft vandaag twee mannen aangehouden in een onderzoek naar loverboys (mensenhandel). Zij worden er van verdacht Mandy Pijnenburg te hebben aangezet tot het uitvoeren van ruim 22 cocaïne uit de Dominicaanse Republiek naar Nederland.

In een woning in Capelle aan de IJssel werd een 43-jarige man aangehouden voor een poging tot het, vanuit de Dominicaanse Republiek, uit- en invoeren van verdovende middelen. De tweede verdachte, een 33-jarige man, werd voor hetzelfde feit aangehouden in een penitentiaire inrichting in Heerhugowaard. De rechercheurs doorzochten drie locaties in Capelle aan de IJssel, Heerhugowaard en Delft.

Op 23 juli 2006 werd de toen 18-jarige Mandy Pijnenburg op het vliegveld van de Dominicaanse Republiek aangehouden met een koffer met daarin ruim 22 cocaïne. Zij werd hiervoor veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. De politie gaat er van uit dat zij het slachtoffer is van een loverboy.

In dit onderzoek zijn in totaal zes verdachten aangehouden, waarvan er nog vijf in voorarrest zitten. Op 13 april werden twee mannen en een man aangehouden. Eind juni werd nog een man aangehouden. Hij is na zijn voorgeleiding op vrije voeten gesteld, maar blijft nog steeds verdachte in deze zaak. Tijdens het onderzoek hebben zich verschillende getuigen gemeld die het onderzoeksteam van belangrijke informatie konden voorzien. Het team werkt met elf rechercheurs aan de zaak.

Politie en justitie beschouwen mensenhandel als een zwaar misdrijf omdat het vaak een moderne vorm is van slavernij. Het is daarom als speerpunt benoemd en krijgt prioriteit bij het starten van onderzoeken naar criminele activiteiten. Op mensenhandel staat een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar. Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op www.om.nl/mensenhandel

Martine Pilaar
parketvoorlichting OM Breda
t:076-8872403 (Breda)
f:076-8872195
e:m.pilaar@om.nl
m:06-18300119
a:Fellenoordstraat 62
p:postbus 90112, 4800 RA Breda
www.om.nl/ap-breda


---- --