European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/07/56

Brussel, 26 juli 2007

11970/07 (Presse 172)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie inzake de formele afschaffing van de doodstraf in Rwanda

De Europese Unie is zeer verheugd over de formele afschaffing van de doodstraf in Rwanda op 25 juli 2007. Wij feliciteren de Rwandese regering en het Rwandese volk met dit belangrijk besluit.

Het Rwandese besluit betekent een fundamentele stap voorwaarts in de bevordering van de mensenrechten en wijst op de vastbeslotenheid om 13 jaar na de genocide rechtvaardigheid en verzoening te brengen in Rwanda en tevens geweld in al zijn vormen af te zweren.

De leden van de Europese Unie zijn van mening dat de afschaffing van de doodstraf ertoe bijdraagt de menselijke waardigheid te versterken. De Europese Unie herhaalt dat zij streeft naar een wereldwijde afschaffing van de doodstraf. Zij is ervan overtuigd dat de afschaffing door Rwanda een belangrijke stap is om die doelstelling te bereiken en hoopt dat dit besluit andere landen in de regio ertoe zal aansporen het Rwandese voorbeeld te volgen.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026
press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom

11970/07 (Presse 172)